+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Днес нашите експерти ще ви отведат в един друг, различен свят.

Ако сте отметнали Кения и Танзания от списъка си с желания, може би е време да разгледате невероятните пейзажи и дивата природа на Намибия.

Датата на следващото ни сафари приключение е 06.06.2024г.

Национален парк Етоша се разпростира на площ от 22 275 km², а солниците, които определят пейзажа, могат да се видят дори от Космоса. През по-голямата част от годината дивите животни се събират около водоемите, което ви дава почти гарантирани възможности за наблюдение. По време на пътуването ще имаме възможност да видим застрашения черен носорог, лешояди, хиени, чакали, гепарди и ревящи лъвове.

Lions drinking in Etosha National Park

Намибия е седем пъти по-голяма от България, но в нея живеят малко над два милиона души. За мен, като опитен любител на сафаритата, ще бъде огромно удоволствие да посетя място, където животните са повече от автомобилите за сафари. Ще ви срещнем с хората от племето Химба, където дамите натриват телата и косите си със смес от животинска мазнина и червена охра, която според някои предпазва от слънцето. Ще видим също гравюрите на лъвове, тюлени и жирафи, направени върху скалите от бушмените сан преди хиляди години.

Shipwreck along the Skeleton Coast

По време на пътуването ни до Намибия ще посетим Брега на скелетите, наречен така заради мъглите, които се образуват от студеното течение Бенгела, и коварните вълни, които са затрупали бреговата линия с потънали кораби. Оцелявалите корабокрушенци са се озовали на негостоприемния, сух бряг, за да оставят само скелетите си в пясъците. Именно тук, на нос Крос, може да се види един от най-големите спектакли на дивата природа на планетата. Тук хиляди южноафрикански тюлени имат ясли за своите малки. Плитчините и скалните басейни създават сигурно убежище, където малките могат да усъвършенстват водните си умения, защитени от акулите, които кръстосват в по-дълбоките води. Малките блеят като огромно стадо агънца, докато безмилостно препускат по скалите и пясъка между кърменията от майките си.

Cape fur seals at Cape Cross

По-нататък по крайбрежието ще отседнем в град Свакопмунд, наречен така заради реката, която се влива в морето. Името на реката означава „смърдяща дупка“. Днес това е прекрасен морски курорт с подчертано немски привкус. Както тук, така и в столицата Уиндхук навсякъде ни се напомня за колониалното минало. В Намибия се провежда първият геноцид през XX в., но паметниците на някои от извършителите са останали наред с паметниците на онези, които са дали всичко от себе си в борбата за свобода. Това изглежда странно, но дава урок за всички нас, тъй като намибийците са се научили да прощават по отношение на спомените от миналото, за да продължат напред. Намибийците твърдят: "Историята е като бебе. Когато порасне, снимките отиват в семейния албум, но не се връщаш назад и не изтръгваш страниците, които не ти харесват".

https://www.kuoni.co.uk/upload/inspiration/stephen/namibia/nam12.jpg

След това ще се отправим към най-старата пустиня в света - Намиб, за да се срещнем със странично движещи се змии и други същества, които живеят точно под повърхността. Тук ще се изкачим на зашеметяващите дюни в Сосусвлей и ще наблюдаваме сюрреалистичен пейзаж от мъртви дървета, които отказват да изгният върху твърдата бяла минерална падина.

Famous salt pan of Sossusvlei

Намибия е великолепна страна. Цените са разумни, разстоянията са големи и въпреки това всичко е чудесно. Смесицата от дива природа, култура и история ви предоставя различни възможности. Лоджите за настаняване са впечатляващи, а качеството на храната, която предлагат, е невероятно, като се има предвид, че се намират в много изолирани места. За взискателните посетители на Африка, които са се запознали с по-известните места, Намибия представлява една наистина незабравима почивка.

Ето нашите експертни съвети за една незабравима почивка в Намибия:

Най-добрият начин да разгледате Намибия

Препоръчваме ви два начина за опознаване на Намибия, в зависимост от вашия стил на пътуване.

·       Една от нашите малки групови обиколки на Намибия с водач от агенцията е идеална, ако искате да прекарате без стрес, с някой друг, който да шофира по пътищата, и с компетентни водачи през цялото време, които да ви дадат най-добрата представа за културата, пейзажите и дивата природа на Намибия.

·       Намибия също така е изненадващо лесен вариант за самостоятелно шофиране, ако се чувствате комфортно зад волана в чужбина. Това ви дава максимална гъвкавост, за да се насладите на индивидуално приключение и можете да го направите със собствено темпо. Това означава да шофирате по чакълести пътища на дълги разстояния с автомобил 4х4, но ще имате пълната свобода да правите спирки за снимки, да добавяте преживявания и да съчетавате както луксозни, така и приключенски места за престой.

Какво е да посетиш Намибия?

Гледките са абсолютно зашеметяващи. Планини, пустини, океани, каньони, пясъчни дюни и солници - всеки ден предлага разнообразни пейзажи, които са рай за фотографите. Трудно е да се направи лоша снимка тук! Има истинско усещане за приключение, когато тръгвате по привидно безкрайните чакълени пътища, но също така се чувствате сравнително сигурни в сравнение с други южноафрикански страни, с учтиви и приятелски настроени местни жители и високо ниво на обслужване. Освен това тук има очарователна смесица от различни племена - 13 различни етнически групи, вариращи от химба до бушмените от Калахари.

Храната в Намибия е рай за любителите на месото, където браай (барбекю) е цар. Но ще намерите и пресни морски дарове, а залива Уолвис бей е известен със своите стриди. Задължително трябва да опитате по време на престоя си прочутия ябълков щрудел, приготвен в пекарната Solitaire - бензиностанция насред пустинята Намиб!

Kalahari bushmen

Дивата природа на Намибия...

Намибия е известна с дивата си природа и проектите за нейното опазване. Тя обхваща както пустинни слонове, така и делфини, леопарди, сурикати и лъвове, а също и китове. Намибия има и три от най-големите национални парка в Африка и е дом на най-голямата популация от свободно скитащи черни носорози в света. Тук се намира и проектът "Спасете носорога", в който принц Хари работи през 2015 г. В Намибия се намира и най-голямата популация на свободно разхождащи се гепарди в света. Можете да посетите центъра Africat в Оконджима - организация с нестопанска цел, която помага за опазването и спасяването на внушителните големи котки в Намибия с цел връщането им обратно в дивата природа.

Black rhino in Etosha National Park

Какво да направите докато сте в Намибия?

·       Полет над разпадащите се корабокруширали кораби, заровени в пустинята на Брега на скелетите;

·       Посетет бушмените в Калахари и вижте дивата природа на пустинята;

·       Изкачете пясъчните дюни и вижте вкаменената гора в Сосусвлей;

·       Вижте невероятните каньони, птичи свят и вкаменелости в каньона на Рибната река;

·       Разгледайте Дамараленд, където ще видите пустинни слонове и древни скални рисунки;

·       Посетете Лудериц, за да видите призрачни градове и да научите урок по история на добива на диаманти;

·       За да видите китно градче в немски стил, посетете Свакопмунд;

·       Запишете се за наблюдение на китове от залива Уолвис – уникално е!

Къде да отседнете в Намибия?

Каквото и да изберете в Намибия има голямо разнообразие от места за настаняване, подходящи за всеки бюджет и вкус - от палатки до луксозни хотели на брега на морето. Обслужването е чудесно и храната вкусна.

Кога е най-подходящото време да отидете в Намибия?

Най-доброто време за пътуване до Намибия е от април до ноември, когато е сухият сезон. През този период растителността е рядка, а в националните паркове дивите животни се събират около водоемите, което улеснява тяхното забелязване. Дните обикновено са топли и слънчеви, но бих препоръчал да се обличате на слоеве, тъй като през нощта и по време на ранните сутрешни обиколки на за наблюдение на дивеча може да стане малко хладно - особено през юни, юли и август.

Namib Desert 

Е, тръгвате ли с мен?! Датата е 06.06.2024г

Намибия