+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

В сътрудничество със списание VOYAGE

Мира Баджева

Орхидеите и тайландският масаж, лютата супа “том ям”, слончетата и стотиците образи на Буда, нощните атракции и пазари, суматохата и трескавото пърпорене на “тук-туците” Тайланд има много лица и всички те са дружелюбни и усмихнати. Запазена марка на тази южноазиатска дестинация е и магнетичната му, съхранена природа – тюркоазът на морето, белите му плажове, зеленината на джунглите, още древната история и пищна архитектура на будистките му храмове… А заедно с това изключителният комфорт и безупречното обслужване в неговите хотели и курорти. Представяме ви някои от най-луксозните хотелски адреси, които можете да изберете за своята ваканция в Тайланд.

Mandarin Oriental Dhara Dhevi, Chiang Mai

Като за крале 

Това не е просто хотел или ваканционен комплекс. А придърпано от миналото благословено място, където човек се чувства приютен, обгрижен и спокоен насред кралски лукс, изящен мизансцен и вдъхновяващ простор.

Mandarin Oriental Dhara Dhevi е нещо като дворец, нещо като работещ музей, нещо като гигантско имение с градини, оризища и гори, с езера и потоци, с двуетажни сгради и вили, пръснати сред тях, с амфитеатър за културни събития, с пазар и работилници за местни занаяти – наред с басейните, ресторантите, баровете, wellness-центъра и библиотеката, която предлага нечуваните за хотел над 5000 заглавия.

Тук средновековната култура „лана“ и азиатският колониален блясък са съчетани внимателно в хармония. “Лана” (в превод “Земята на милионите оризища) се наричало първото независимо тайландско кралство, възникнало през XIII век на територията на днешния Север.

Негова столица бил Чианг Май – град, сравняван с Флоренция, защото именно той бил азиатският аналог на люлката на европейския Ренесанс по отношение на културата, архитектурата и изкуството.

Епохата “Лана” залязва към средата на XVI век - в нея откриваме влияния от древните Лаос (Луанг Прабанг), Мианмар (Мандалей) и Китай (Джинг Хонг). Характеризира се с изтънчен стил, който е пресъздаден вдъхновено в цялостната архитектура и декорация на  Mandarin Oriental Dhara Dhevi. Резултатът е една оживяла легенда, до която хората могат не само да се докоснат, но и да преживеят автентично.

Друга отличителна черта на ризорта, обхващащ терен от 250 декара, е, че тук предлагат едни от най-просторните в света резиденции, вили и суитове. Те са общо 123 на брой, а квадратурата им се движи между 644 и 60 кв. метра. Някои от тях са със собствени градини и басейни. Всички вили са двуетажни, построени с традиционното за тукашното строителство тиково дърво, имат джакузита, павилиони и тераси. Обзаведени са с оригинални мебели, декорирани са с грижливо подбрани антики и произведения на изкуството, а оборудването им е сякаш доставено от последното световно изложение за високи технологии.

Дърворезби, “дантели” от ковано желязо, мозайки от огледално стъкло и вази от фин порцелан са само някои от елементите във впечатляващия дизайн на ризорта. Това е идеално място за уединение и възстановяване на вътрешния покой, за потапяне в местните традиции, но също и за изследване на многобройните исторически и природни забележителности наоколо. Освен всичко друго центърът на Чианг Май, който е на 10 минути от хотела, е богат на музеи и пазарища.

Наред с безупречното обслужване – запазена марка на хонгконгската група хотели Mandarin Oriental – ризортът предлага куп удобства, сред които два открити басейна, детски клуб, шопинг център с над 20 бутика и отлично оборудвана кулинарна академия. Там 6 дни в седмицата (без неделя) посвещават гостите в тайните на тайландската кухня. А една от най-приятните съпътстващи дейности е сутрешната разходка из близкия пазар – на “лов” за пресни продукти, предназначени за занятията в готварското училище.

Не че се налага да си готвите сами – в ресторантите и баровете на комплекса (цели седем на брой) предлагат изключително разнообразие и качество. „Le Grand Lanna“ изкушава с автентична тай екзотика, „Farang Ses“ акцентира върху френските специалитети, а „Fujan“ сервира старовремски и съвременни китайски гозби.

Централно място в концепцията на ризорта заема неговият спа център, който спокойно може да бъде обявен за рай на хедонистите. Украсата му, включваща корнизи и скулптури със свещени животни и будистки мотиви, е майсторена в продължение на 4 години от местни занаятчии. Простира се на 3100 кв.м. и разполага със зони за йога и тай чи, фитнес център, здравословен бар с открита зона за релакс, два фризьорски салона, студио за педикюр и маникюр и бутик за ексклузивни wellness продукти. В 25-те терапевтични кабинета се предлагат козметични и лечебни процедури от 3 континента (Азия, Африка и Европа), датиращи до 4000 години назад във времето. Само тук ще намерите т.нар. Ток Sen стимулиращ “Лана” масаж, рядко практикуван днес, но много популярен някога в Северен Тайланд. След втриването на топло билково масло, тялото се почуква ритмично с чукче от тамариндово дърво – това произвежда хипнотичен ефект върху мозъка и облекчава напрежението в мускулите.

Phulay Bay, a Ritz-Carlton Reserve, Krabi

Тайландски прелести

Първото впечатление не лъже – всички очаквания от този прелестен хотел в тайландската провинция Краби, на брега на ласкавото Андаманско море, не само ще се изпълнят до края на ваканцията ви, но и ще бъдат надминати.

Phulay Bay, a Ritz-Carlton Reserve безсъмнено е един от най-ексклузивните хотели на Азия, което личи от многобройните му награди. Лобито на ризорта, конструирано като будистки храм, просторните вили с веранди, частни басейни и външни бани, стените на вътрешните дворове с цвят на патладжан – всички детайли са образец на архитектурно изящество. Към това добавете оригинални предмети на изкуството от епохата Лана, високи тавани, щедри декорации от дърво и камък, обилие от скъп текстил и възглавници, изумителни като дизайн осветителни тела, 4-метрови легла, в които можеш да се изгубиш...

Най-пленителният фон обаче са белите пясъци и изумрудените морски пейзажи, както и невероятните скални образувания, издигащи се от водата в залива. Знаете ги тия причудливи острови с форми на обърнати конуси или стръмни куполи – виждали сте ги заснети в куп филми, като почнем от „Плажът“ с Лео ди Каприо и стигнем до поредицата за Джеймс Бонд.

Ко Пи Пи е един от най-известните природни резервати на Тайланд и е точно под носа ви в Phulay Bay, a Ritz-Carlton Reserve. Дотам се стига с моторна лодка, а още по-близо е красивият остров Хонг, където ще ви откарат с дълга дървена ладия. Ако искате да изкарате деня в забрава из уединените му плажове, вземете и кошница с храна за из път. Освен пикника, консиержът на хотела ще уреди с радост и екскурзията ви до т.нар. Тигрова пещера (едно от най-тачените места за поклонение на будистите), но само ако сте настроени авантюристично и искате да покорите 1237-те му стъпала.

Край обширния хотелски басейн на две нива персоналът дискретно ще се погрижи по всяко време за нуждите ви, поднасяйки ви ледена вода или плодови шишчета, още преди да сте се сетили, че ги желаете, и ще забърше замъглените ви от плажното масло слънчеви очила...

В уелнес центъра ESPA освен обичайните козметични процедури и масажи (все пак сме в Тайланд), ще намерите впечатляваща серия от медитации, класове по йога и Пилатес с персонален инструктор.  

Уверете се, че ще останете достатъчно дълго, за да изпробвате всички изкусителни възможности за вкусно хапване в ризорта. Fine dining в средиземноморска стилистика ще намерите в ресторант Jampoon, в Sri Trang специалитетите са традиционни и изискани. По-неформална е обстановката в Lae Lay, романтично разположен над водата – тук сервират пресни морски дарове и риба. Леки ястия и евъргрийни отблизо и далеч предлагат в Plai Fah. Винаги може да поръчате храна директно във вилата или пък да поискате да ви поглезят с усамотена маса на пясъка под звездите.  

 

Six Senses Yao Noi, Phuket

Неочаквана ваканция

Този уютен курорт на 45 минути по вода от тайландския остров Пукет е едновременно луксозен и лежерен. В него вътрешното ви дете, закопняло за волни игри и прост живот, ще е на седмото небе.

Six Senses Yao Noi притежава изкусителен рустикален чар: романтични дървени къщички със сламени покриви (като онази в короната на дървото от детството ви), безплатен домашен сладолед по всяко време, лятно кино под звездите, обширна зеленчукова градина, стопански двор със свободно щъкащи кокошки (в полога ви чакат пресни яйца, които ще ви сготвят за закуска). Всичко това в условия на изключителен комфорт, технологии от последно поколение във вилите и гледка от верандата, за която да умреш. Дори само изгледът към разхвърляните в Андаманско море причудливи скални образувания, които стърчат като забучени във водата кегли, е достатъчен, за да не искаш да си тръгнеш никога.

Но има и още: пясъчни плажове с цвят на мед, градини с пърхащи разноцветни пеперуди, елегантен инфинити басейн, Zen garden Spa с холистично меню в най-добрите традиции на тайландските терапии и масажи. Голф бъгита разхождат гостите нагоре-надолу по хълмовете на ризорта.

Велосипеди, каяци и лодки са на разположение на гостите, петимни да изследват самостоятелно околните селца и закътаните заливчета на острова. Армия от усмихнат персонал в униформи с цвят на лавандула, корал и перли винаги е под ръка да посрещне и най-малката нужда на почиващите. Лични икономи организират необходимото – от резервациите за спа процедури до ангажирането на яхтени чартъри.

Вилите, покрити с палмови листа, разполагат с просторни тераси с външни душове. Над огромните летни легла на верандата артистично се диплят като бели тюлени завеси мрежите срещу комари.

Храната в ресторантите е сезонна и свежа, продуктите идват най-често направо от градината. Разделената на две нива Dining Room има меко, романтично излъчване, отворена кухня, Chef’s table и превъзходна винена листа. Living Room на плажа предлага европейска кухня през деня, а нощем – локална. Лeко хапване за обяд и тайландски ястия - за вечеря ще намерите и в Hilltop Reservе, но ексклузивният специалитет там е гледката към залива, заради която може и да забравите да ядете.

 

Four Seasons Resort Koh Samui

Нега по азиатски

Упойващ с ароматите и гледките си, Four Seasons Resort Koh Samui е сгушен в северозападния край на тайландския остров Ко Самуи. Обгърнат е отвсякъде с тропически градини и се намира в залива Laem Yay, където освен на невероятни залези можете да се насладите на уиндсърф, голф и пълна отмора за тялото и душата.

Всички вили и апартаменти разполагат с инфинити басейн, двор с дневни легла за ленивите следобеди и частен бар за ранните вечери. Al fresco преживяванията са свързани тук не само с храненето, но и с къпането – наред с душа на открито, предназначен да ви освежава по всяко време в топлите влажни следобеди, вътрешната баня осигурява същия пир за очите благодарение на стъклената стена към усамотената градина.

Звездата на програмата с активности тук са тренировките с професионален състезател по кик-бокс - традиционният спорт на Тайланд. Можете да заредите батериите си още с тенис на корт, плажни спортове, йога и пилатес. Охладени хавлиени кърпи ви чакат край басейна до идиличния пясъчен плаж.

The Secret Garden Spa e вдъхновен от тренда „назад към природата“ и поднася свежест, простота и проясняване на възприятията, атакувани постоянно от хаоса и истеричната динамика на урбанистичния днешен свят.

Сезонна храна – най-вече морска, комбинирана с азиатски подправки от собствените градини на комплекса – ще намерите във fine dining ресторанта, а в бара на плажа ще ви съблазнят с цяла серия ледени коктейли. В единствената в Азия „ром-библиотека“ ще опитате различни блендове ром от цял свят – някои от тях се предлагат единствено във Four Seasons.

На борда на хотелската яхта SIAMSEAS ще плавате докъдето искате в Сиамския залив - резервата Marine или други любопитни локации наоколо. Ризортът е на половин час път с кола от известната статуя на Големия Буда и до международното летище на острова.

 

Chiva-Som Health Resort, Hua Hin

Нова зора 

В началото на 2020 г., малко преди ковид пандемията да затвори света, Chiva-Som бе обявен за пореден път за „Най-добра SРА дестинация“ в света от библията за пътешествениците Condé Nast Traveller. Основан преди почти 30 г., този спа ризорт продължава и днес да е верен на мотото си “Уелнес със сърце” и на най-високите възможни стандарти в услуга на своите гости

Chiva-Som е на около 3 часа път с кола от столицата Банкок, в Хуа Хин – крайбрежна зона, харесана още в началото на XX век от тайландската династия, която го превръща в първия курорт в Тайланд. И до днес Хуа Хин е предпочитано място за почивка на местния елит. Допълнителен блясък на района придават летните палати на тайландското кралско семейство - първата им резиденция е построена през 1920 г. 

Chiva-Som Health Resort е също част от местния блясък – истинска местна легенда и екзотично убежище, към което мнозина гости се пристрастяват и връщат многократно. Сред влюбените в локацията звезди са Виктория и Дейвид Бекъм, Кейт Мос, Ел Макферсън и много други. Рекордьор обаче е корпоративен изпълнителен директор от Лондон, отсядал в ризорта над 90 пъти! Екзотични къщички, заобиколени от тропическа гора, кристални води, лукс, уединение и релаксация... Тук предлагат всичко, което (дори не) можете да си представите за съживяването, здравето и удоволствието на тялото, ума и душата.

„Фейслифтингът“ на този звезден ризорт продължи 4 години и струваше 20 млн. щатски долара. След реновирането си той предлага близо 200 различни терапии и процедури, съчетаващи тайландската, източната и западната медицински школи, диагностики и традиции. Обхватът им е огромен – от древни локални и аюрведични лечения през балансиране на чакрите до натуропатични консултации. И още: обширно меню от естетични процедури за разкрасяване, както и сериозно портфолио от лечебна физиотерапия и рехабилитация. Пилатес, йога, танци, разнообразни спортни активности... Програмата за всеки клиент е персонална, спрямо личните му нужди и желания. Тайната на успеха не е само в многообразието на процедурите, но и в професионализма на терапевтите, които са сериозно подбирани и обучавани. Часовете за масажа на корем chi nei tsang например са запазени за месеци напред от редовни гости от ранга на Серена Уилямс, Мадона и Кейт Мос.
Chiva-Som Resort има своя собствена органична градина, където се отглеждат плодовете и зеленчуците за хотелските ресторанти. Хотелът разполага със специализирани в здравословната кухня готвачи, които се грижат всеотдайно за менюто на гостите.
Ако целта ви е да отслабнете, на ваше разположение има диетолог, който определя диетичния ви режим. И ще се храните по начин, който ще ви кара да се чувствате сити и енергични през цялата ваканция.

 

Kamalaya Wellness Sanctuary & Holistik Spa, Koh Samui

На островно време

Ганеша, оня добродушен хиндуистки бог с глава на слон, покровител на новите начинания, поздравява лично всеки гост на влизане в Kamalaya. Даже най-каталясалите след дългия презокеански полет не успяват да устоят на завладяващото усещане за омиротворение, докато отпиват чая за „добре дошли“ под смирения поглед на Буда в лобито на този легендарен ритрийт център.

Уелнес оазисът Kamalaya – един от най-красивите в Тайланд, е създаден преди 20 г. Той е рожба на бивш монах (настоящ търговец на източно изкуство), вдъхновен от близка древна пещера, която била използвана някога от будистки отшелници за молитви и медитации. Тази пещера е еманация на холистичните ритрийти в Kamalaya – стаите и вилите са сгушени сред гранитни скали, езерца и водопади в пищна дъждовна гора, където растат поне 40 диви лековити билки.

Разположението на уелнес центъра е повече от възхитително. Има ги, разбира се, обичайните сауни и парни бани (една се намира именно в пещера), студиата за Пилатес и фитнес, йога павилионите и т.н., но онова, което прави Kamalaya изключителен по един триумфиращ начин, е разнообразието от холистични програми, комбинирани със завидна експертност. Китайска традиционна медицина, древни японски, тайландски и Аюрведа практики,„прозаична“ западна диагностика и модерна апаратура се съчетават хармонично, за да се постигне оптимален възстановителен ефект при възстановяването на баланса и освобождаването на тялото и ума от болежките, тревогите и стреса.

Ако останете тук за седмица, във всекидневния ви режим ще бъдат включени широдара и рейки техники, дълбоки абдоминални тао масажи и chi nei sang, които да отключат застоялата ви жизнена енергия чи. Персонален ментор ще ви насочва в активностите и процедурите. Терапевти, обучени не само в индийските и азиатските духовни практики, но и в западната клинична психология ще следят внимателно процеса на цялостното ви подобряване. Ще ви помагат да се разделите с токсичните навици и остарелите поведенчески модели, за да разрешите скритите си вътрешни конфликти. Груповите сесии по тай чи и йога, насочваните медитации и дихателни упражнения, водени от гостуващи специалисти – от кранио-сакрални терапевти до лечители с пеещи тибетски купи – трасират пътя към вашето осъзнаване и цялостно възраждане. Но то е само началото – режимът на самоусъвършенстване никога не свършва. 

Като говорим за режим, хранителният тук е обмислен и реализиран до съвършенство – поднасяните в Kamalaya ястия си струват пътя насам сами по себе си. В основния ресторант Soma (храна на боговете - на санскрит) ще ви разкрият неподозираните висоти на азиатската храна. Салати с цветове от бананови палми, блюда с кокос и джинджифил, с батати и фурми, с водорасли нори и сусам, примесени с непознати аромати и треви, ще оставят на върха на небцето ви незабравима вкусова експлозия.

Стаите са едновременно елегантни и непретенциозни по един изтънчен начин – само естествени материали, камък и тиково дърво, гледки към океана и ухания от буйната растителност наоколо.

Kamalaya е спа дестинация сам по себе си, но също така и великолепен хотел с атмосфера на задушевност и висок професионализъм.

 

Devasom Khao Lak Beach Resort & Villas

В хармония с природата

Бутиковият Devasom Khao Lak Beach Resort & Villas отвори врати през декември 2018 г. и бързо привлече вниманието на гости от цял свят с прекрасните си възможности за отмора. Разположен сред естествена лагуна от едната страна и девствен зашеметяваш плаж с най-красивите залези – от другата, ризортът предлага перфектното плажно бягство. Ще се насладите на луксозен комфорт в забележително проектираните 69 вили с басейни, чиято архитектура е вдъхновена от автентичните древни традиции на Югоизточна Азия, както и на обслужване и съоръжения от най-висок клас.
Ризортът
разполага с инфинити басейн, два ресторанта, които сервират изискана тайландска и западна кухня, плажен грил и бар, винарска изба, първокласни спа център, фитнес зала и детски клуб. Трансферни автобусни шатъли всеки дават възможност на гостите да се разхождат в центъра на близкото градче.
Као Лак е девствена морска дестинация, известна с непокътнатата си плажна ивица на брега на Андаманско море, буйната си тропическа природа и лесно достъпни забележителности. Као Лак и Южен Тайланд са надарени с очарователни културни прелести. Районът е бил процъфтяващ пристанищен център на древно царство по време на ерата на морския Път на коприната. Разположен е на 75 минути с кола от международното летище Пукет.

Атракциите наблизо включват живописния залив Phang Nga, както и редица прескрасни национални паркове и водопади. Спиращите дъха Симилански острови могат да бъдат достигнати лесно с моторна лодка, а старият град Такуа Па предлага поглед към традициите на местния живот.

Гостите на Devasom Khao Lak могат да разгледат околностите по вода с каяк или на велосипеди. Сред интересните места за разходки са кокосова плантация, традиционно селце, храмове и мангрови горички.

Това е вашето място, ако търсите спа ритрийт с йога и медитация. Вдъхновени от древните лечебни изкуства в Тайланд, терапиите включват традиционни, лимфни или ориенталски масажи, подмладяващи процедури за лице и тяло – спа менюто е дълго и основано на източната философия за благосъстоянието на тялото, ума и духа. На автентични тайландски масажи ще се насладите в невероятната зона на открито, заобиколена от вода. Комплексът включва парна баня и зона за релакс, ще ви сервират и здравословни напитки.