+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

1. Лисабон е най-старият град в западна Европа, дори задминава градове като Рим и Лондон.

 2. Символ на Лисабон е гарванът. Според легендата два гарвана са придружавали мощите на светеца-патрон на Лисабон – Св. Винсент от Сарагоса, по пътя им от нос Сен Винсент до Лисабон.

 3. Подобно на Рим, Лисабон е построен на седем хълма и е известен като “cidade das sete colinas” - градът на седемте хълма.

 4. Мостът Вашку Да Гама е най-дългият мост в цяла Европа – 17 километра.

 5. Църквата "Санта Енграсия" в Лисабон е вписана в световните рекорди на Гинес, за най-продължителен период на нейното строителство. Работата по нея за първи път започва през 17 век и приключва едва през 1966 година.

 6. В Лисабон изключително силно разпространено e графити изкуството. Там може да се открият редица площи – стени, земя, тротоари, улици, цели сгради, изрисувани по невероятен начин. В града има туристически обиколки, които са изцяло организирани с цел да се видят всички произведения на изкуството, на уличините художници.

 7. През 1755 година, силно земетресение, известно като Голямото Лисабонско земетресение, удря столицата. За съжаление, тогава са унищожени редица древни постройки. В резултат на него се образува огромно цунами, което залива пристанището и достига центъра на града.

 8. Аквариумът в Лисабон е един от най-големите в целия свят. В него има над 8000 вида морски обитатели, които са отделени от стъклени стени, създавайки впечатлението, че всички плуват заедно. Аквариумът съдържа, впечатляващите 7 милиона литра вода! Със сигурност си струва да се види.

 9. Квартал Байша е в центъра на Лисабон и е главният търговски и банков район на града. Той е богато украсен и в него може да разгледате различни магазини и сладкарници(пастеларии), както и изобилие от шивашки ателиета. Бароковите улици се наречени на имената на търговците и занаятчиите, които са търгували в района.

 10. Яйчен крем. Вкусно! Pasteis de nata (сладкиши от белтъци и жълтъци) са деликатес в Лисабон. Сладкият яйчен крем, с който се правят, се произвежда в целия град, но според местните жители има само едно място, в което се прави изцяло по оригиналната рецепта: Casa Pastéis de Belém. Това е първата пастелария за продажба на сладкиши и все още е отворена и до днес.