+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Може би още под влияние на емоциите, след обявяването на новата ни страхотна екскурзия до Перу, решихме да надникнем в историята на символa на тази страна – Мачу Пикчу!

На над 2400 метра над морското равнище, високо в Андите, се намира този прочут древен град! Той е една от най-посещаваните дестинации в Перу. Мачу Пикчу е символ на Империята на инките и датира от около 1450 г.  Официално през 1983 г., Мачу Пикчу е под закрилата на ЮНЕСКО като част от световното историческо наследство.  През 2007 е определен като едно от 7-те нови чудеса на света! В тази статия решихме да обърнем внимание на най-впечатляващите факти за Мачу Пикчу и заедно да се насладим на неговата невероятна история.

 

1. На кечуа език – индиански – “Мачу Пикчу” означава “Стар връх” или “Стара планина”.

2. Известен като “Изгубеният град на инките”, Мачу Пикчу помещава над 150 отделни сгради, включващи вани, къщи, храмове и светилища.

 3. Всички постройки и нива в Мачу Пикчу са свързани с общо около 3000 каменни стъпала.

 4. Камъните, с които е построен града са издялани така, че да могат да паснат един на друг, без да се налага да се използва хоросан. Ако застанете близо до някоя стена ще забележите, че камъните са толкова плътно поставени, че дори игла не може да премине между тях. 

 5. Теориите за значението на Мачу Пикчу са много. Някои вярват, че е бил царска резиденция, а други смятат, че е бил таен церемониален център.

 6. Историческите и археологически находки сочат, че животът на инките не е бил лек. Войните, които водели те, били жестоки. Открити са гробове с тела, в които по-голямата част от останките на мъже и жени, били с дупки в черепите.

 7. Мачу Пикчу бил известен само на местните жители, но това се променило през 1911 година, когато Йейлският професор Бингъм преоткрил официално това място. Неговата книга – “Изгубеният град на инките” е базирана на този период.

 8. След откриването на Мачу Пикчу се разразява огромен спор между Университетът в Йейл  и местните! В сърцето на разприте са артефактите, които Бингъм отнася със себе си към Йейл. Местните считат, че те им принадлежат и, че са ги дали само под наем.

 9. Мачу Пикчу в миналото е бил астрономическа обсерватория и неговото свещено енигматичното светилище, известно като "Интихуатана" ясно посочва две равнини. Два пъти в годината слънцето застава директно пред камъка без да създава сянка. Затова се приеме като слънчев часовник.

 10. За съжаление много от постройките, които инките са създали са били унищожени при нашествието на испанските конкистадори. Мачу Пикчу е бил скрит, дълги години! Малцина са знаели за неговото съществуване. Удивителен е фактът как е успял да се съхрани след толкова набези и дълги години под открито небе!