+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Символът на камбоджанския флаг е многозначен и отвежда към редица ценности на страната. Червеният цвят символизира смелостта на кхмерите, а синия отвежда към идеята за свобода, сътрудничествo и сплотеност. Но най-важният смисъл, с който е пропит този национален флаг е, че той олицетворява образа на всички камбоджанци и на свещения град Ангкор. В него се намира впечатляващ храмов комплекс – Ангкор Ват, който с годините се превръща в най-могъщата и значима емблема на Камбоджа. Той се намира в близост до един от най-популярните градове в Камбоджа – Сием Рап, който се превръща в туристически център в първата половина на 1900 г. Храмът Ангкор Ват е една от най-големите гордости за камбоджанците. Той е обявен за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Днес той се е превърнал в един от най-посещаваните обекти в цял свят и определящ символ на кхмерите. По време на диктатора Пол Пот, туризмът по тези земи не е съществувал. Това е било в резултат на размириците и провеждането на изключително агресивна политика, която е включвала изтребването на интелектуалци и други “камбоджански врагове”. Управлението на Пол Пот е едно от най-тежките и мъчителни времена в Камбоджа. Той е виновен за смъртта на около 2 милиона камбоджанци, а по време на катастрофалната война с Виетнам, страната много страда, но изумителното е, че този храм комплекс остава съхранен и до днес. Точно това прави Ангкор Ват толкова ценен! Създадената провинция Сием Реап, за която споменахме в по-горните редове,  се превръща в един от най-важните административни центрове в страната, като през годините на тези територии все по-силно се усеща западното влияние. Точно заради това, днес в Сием Реап може да откриете множество барове, ресторанти, които предлагат разнообразие от европейска и американска кухня, както и изобилие от луксозни хотели. Тъй като Камбоджа е една от любимите ни дестинации, в тази статия ще ви представим няколко съвета как да опознаете тези свещени земи по-добре.

Къде да отседнете?

Взимайки в предвид финансовите възможности на всеки един човек, когато става дума за хотели, то в Камбоджа може да откриете разнообразие от възможности и то на различна цена. За онези от вас, които се стремят към луксозния начин на живот,  хотели като Park Hyatt и Sofitel биха били чудесен избор. Те са удобно разположени на няколко километра от Ангкор Ват парк. За щастие, в Сием Реап има изобилие от хостели и къщи за гости, които са също перфектни за туристи и пътешественици от цял свят. Повечето от тях се намират в централната част на града, разположени на около 7 километра от парка.

Има места, в които може да се уедините и да си починете след дългата и вълнуваща разходка. За тези от вас, които искат да разгледат Камбоджа в дълбочина, почти всеки хотел разполага с условия за допълнителни екскурзии до желана от вас дестинация. Затова не се колебайте да попитате вашия тур оператор или в директно в хотела.  

Как да стигнете до Ангкор Ват?

Ако изберете да пътувате с нас до Камбоджа, бъдете сигурни, че ние ще изберем и предложим най-добрия маршрут, така че да може да се насладите на 100% на вашето пътуване. Ако сте свободен турист, то достигането до Ангкор Ват ще е истинско приключение – може да използвате традиционните превозни средства тук-тук, колело, скутер или автобус. Важно е да знаете, че паркът е извън Сием Реап. Според Вашия бюджет, ще имате възможност да намете скутер за 15$ на ден, колело за около 2 до 5$, а билетът за автобус е от 20 до 25$ или за тук-тук – 10-15$. Не се притеснявайте, защото камбоджанския риел и щатския долар вървят в Камбоджа навсякъде. В интерес на истината да наемете автобус е много по-обвързващо от към време, защото трябва да бързате, за да спазите неговия график. Затова ние ви препоръчваме да използвате колело или скутер. 

Кога е отворен за посещения?

Ангкор Ват е отворен за посещения от 5:30 сутринта до 5:30 вечерта. Не се учудвайте на тези ранни часове, защото те са перфектния момент да станете свидетели на красивите изгреви и залези над парка. Според времето, с което разполагате, парка предлага няколко възможности за входна такса: За еднократно посещение, входната такса е 20$, три посещения, които трябва да бъдат използвани в рамките на една седмица са за 40$, а седем, които да се използват за около месец са за 60$. Имайте предвид, че този парк е изключително обемен и за да го разгледате и осмислите, както трябва, със сигурност ще се нуждаете от повече време.

Тук възниква въпросът, колко време ви е нужно?

Да кажем отново, Ангкор Ват е масивен! Разположен е на 400 кв./км площ, затова спокойно може да прекарате и седмици в неговото обхождане и изучаване. Но за посетители, при които времето е ограничено ще трябва да се задоволят с един ден. Разбираемо е, че самото начинание е доста голямо предизвикателство! Представете си 12 часа да разглеждате парк пълен с храмове и артефакти! Ако искате да разполагате свободно с времето си и да разглеждате спокойно, като избегнете ненужното затормозяване, то варианта с 3 дневен пас ще е добър.

Маршрути, по които да поемете.

Най-добре при вашето посещение е да се отправите към централната част, където се намира основния комплекс. По пътя към него ще трябва да преминете през западната порта на старата столица Ангкор Том, след което ще ви предстои страхотна среща в храма Байон.  Той е построен през 12 век в чест на Джаявармана VII – крал на Камбоджа. Байон е известен със своите 54 кули, на които са изобразени известните 200 усмихнати загадъчни лица на Авалокитешвара - велик Бодхисатва, който въплъщава състраданието на всички Буди. 

Къде да хапнете?

Малко известен факт: в самия Ангкор живеят около 100 000 души. С тях се появяват и различни ресторанти и капани, в които може да откриете всякакви неща за хапване. Разбира се, стига да решите, може да организирате и пикник насред самия парк и да обядвате на фона на древни храмове.     

Какво да носите със себе си?

Нещо, което задължително трябва да носите със себе си по време на посещението ви в Ангкор Ват е вода! Камбоджа е много гореща страна, слънцето изгрява много рано и затова температурите бързо се покачват. Ако случайно сте забравили да си носите, в парка има много места, от които може да си набавите. Също така важна особеност е да си носите и слънцезащитно мляко.

 За финал нашият съвет е да се подготвите за доста ходене, тъй като районът е обемен, има много стълби за изкачване, затова задължително тръгнете с удобни обувки. Охраната на парка е много стриктна относно облеклото на посетителите. Трябва да сте подходящо облечени, тъй като тези земи се считат за свещени. На повечето места може да се обличате, както решите, но що се отнася за Ангкор Ват, там дрескода е задължителен. Ще се наложи да носите шалове, а краката, ръцете и раменете трябва задължително да са покрити. Облеклото трябва да се спуска до глезените. Но това разбира се е нищо, пред красотата и величието, на което ще станете свидетели. Пожелаваме ви да посетите тази прекрасна страна, така както всяко едно кътче от нашата земя заслужава. За да научите подробности за екскурзиите до Камбоджа, не се колебайте да се свържете с нас! Ние сме Вашия сигурен гид към мечтаната дестинация.