+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Като една от най-популярните ваканционни дестинации в света, Малдивите са прекрасни тропически острови, които се гордеят с бели пясъчни плажове, лазурни морски води и екзотични, цветни коралови рифове. Частните плажни къщички са най-добрата възможност за настаняване в този тропически рай, разположен сред Индийския океан. Тези острови на чудесата събират в себе си няколко реалности, за които човек може и да не подозира. Ето 9 интересни факта за Малдивите, които трябва да знаете:

1. Първата Световна среща на Подводните Кабинети е била проведена тук

За една островна държава като Малдивите, драстичното изменение на климата и нарастващото ниво на океаните са голяма заплаха. През октомври 2009 г., президентът Мохамед Нахед е прехвърлил заседанието на кабинета на дъното на океана, за да се повиши вниманието към опасностите, пред които са изправени островните вериги.

2. Повече от 1190 коралови острова в своите 26 основни атола

Малдивите се състоят от повече от 1190 ниско разположени коралови острова, които са събрани в 26 атола. Архипелагът се радва на чудесно местоположение по Индийския океан. Малдивските "атоли" всъщност са част от по-голяма структура, наречена Ridge Laccadives-Chagos, която се разраства над 2000 км. Също така, 99% от Малдивите са вода.

3. Малдивите са разположени на най-ниското ниво на земята

Тъй като нацията обитава най-ниското ниво на земята, тя винаги трябва да се тревожи за шансовете за потъване, особено поради драстичните промени в климата, които се случват непрекъснато.

4. Най-малката мюсюлманска държава в света

Малдивите са не само най-малката страна в Азия, но и най-малката мюсюлманска държава в света, която е популярна поради своята религиозна нетолерантност. Написана през 1997 г. Конституцията на Малдивите заявява, че нейните граждани трябва да са мюсюлмани, последователи на всяка друга религия са забранени.

5. Алкохолът е достъпен само вкурорти и хотели

Малдивските острови са ислямска страна, местните очакват туристите да зачитат техните обичаи и традиции. Алкохолът може да се консумира само в хотели и курорти, тъй като е забранен навсякъде другаде.

Вносът на алкохол и свинско месо е незаконен според мюсюлманските вярвания. В Рамаданския месец дори се очаква туристите да се придържат към мюсюлманските обичаи, като не пият, не пушат и не се хранят през деня. Някои ресторанти, които са далеч от главните пътища, могат да обслужват туристите дори през тези дни.

Макар да няма обществено благоговение за други вероизповедания, туристите могат да следват своите убеждения в личен план. Голота и слънчеви бани без бикини не се допускат на Малдивите, дори ако сте на частен плаж.

6. Една от най-безопасните ваканционни дестинации в света

Малдивите са популярни като една от най-безопасните ваканционни дестинации в света. Дори и най-изолираните курорти са изключително безопасни.

7. Петък и събота означава уикенд

Докато в повечето страни по света, уикенд означава събота и неделя, на Малдивите уикендът е през петък и събота.

8. Грамотността при възрастните хора е 98 процента

Малдивите са една страна, която може да се похвали с 98% грамотност сред възрастните си. Това е въпрос на гордост! Смята се, че 35% от жителите на Малдивите са на възраст под 18 години, и по този начин образованието играе важна роля за успеха им в бъдеще.

9. Чудесен подводен живот

По всяко време на годината кораловите рифове на Малдивите са населени от 10-12 вида делфини и китове. Туристите спокойно могат да видят 1000 – 1500 делфини и китове плуващи около тях. Малдивите също са популярни навсякъде по света като едно от най-хубавите места за наблюдаване на бялата акула, най-голямата риба в света, варираща от 18 до 32 фута.