+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Хонг Конг е голям космополитен град, но ако просто го сравните с Ню Йорк  или Лондон, пропускате нещо в картината. За да усетите истински местната култура, ще трябва да напуснете основния остров и да разгледате съседните островчета и рибарски селища. Ето какво съветват няколко местни жители за това, което трябва да правите и видите, докато сте на почивка в Хонг Конг.

 

Основите

Британците са управлявали Хонг Конг между 1841 и 1997 преди да предадат сувернитета на Китай. По взаимно съгласие следва 50-годишен период на автономия за Хонг Конг. Градът ще се управлява под съгласието “Една държава, две системи”. Така Хонг Конг е специален административен регион на Китай със собствена конституция, парична единица, паспорти и официални езици (кантонски и английски).

 Как да се придвижвате

С публичен транспорт – той е ефективен, чист и достъпен. Преди да правите каквото и да било, си купете карта Octopus. Може да се полва за всякакъв вид транспорт, в магазините и дори в някои кафенета. Хонг Конг има и Убер, както и достъпни таксита (за около 3 долара).

 Как да поздравявате хората

За старт рано сутринта, учтивото “Joh sun” (добро утро) е лесна фраза за запомняне. Нещо по-сложно звучи така: “Nei hou ma? Sek jor faan mei?” – “Как си? Хапвал ли си ориз?”

 Какво да стегнете в багажа

Донесете си много катове дрехи – климатиците в Хонг Конг никога не спират. През юли в един момент ще се потите по улиците и ще мръзнете в мола в друг момент. Ако идвате през пролетта (късен март до ранен юни), носете си чадър и се пригответе за постоянен дъжд.

 Да и Не – какво да правим и какво не

ДА – Вземете летищния експрес от летището до града. Пътуването е само 24 минути.

ДА – Поставете капачето на чайника наобратно, ако имате нужда от още чай.

ДА – Помахайте с ръка на такситата, ако искате да пресечете пристанището. Пристанищните таксите обикновено имат бели светлини.

ДА – Правете снимки на всичко – храната, околността, себе си. За разлика от повечето дестинации, тук не само туристите обичат да снимат. Хората в Хонг Конг обичат да документират всичко.

ДА – Можете да си носите отворени кенчета бира или чаша вино по улиците.

НЕ – Не поставяйте клечките за хранене вертикално в купа ориз, тъй като това се асоциира с погребения.

НЕ мятайте на такси, ако има две жълти линии до тротоара. Такситата могат да спират само на една или николко линии.

НЕ се чувствайте длъжни да оставяте 20% бакшиш. Има 10% такса за обслужване в крайната ви сметка – всичко над това зависи от опита на сервитьора.