+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Из брошурите виждаме само луксозни курорти на палмови плажове, но източноафриканските острови в Индийския океан са толкова разнообразни, колкото местните, търговците на подправки и изследователите, които ги сформират.

Независимо дали търсите гигантски кокосови орехи или гигантски костенурки; буйни тропически гори, хладни планини или запленяващи коралови рифове; или традиционна кухня и любопитни диви животни, има остров, който отговаря на всеки вкус и бюджет.

Най-луксозният остров за гмуркане: Quirimbas, Bazaruto and Seychelles

Водолазите и любителите на плажа обичат архипелазите на този остров не само заради безбройните си бели плажове, но и заради тръпката от товада видят орлови скатове из кораловите рифове. Пет вида африкански костенурки са намерени около острова, гнездят на километри от плажовете. На север е запазена екологичната цялост на морската среда и някои девствени плажове като Vamizi, Guludo, Azura Benguerra и Bazaruto. Сейшелските острови се доближават максимално до изключителността на острова, с превъзходни възможности за гмуркане на частни островни убежища като Desroches, Fregate и North и уникална програма за наблюдение на акули, базирана в Mahe.

Най-добрият остров за култура: Zanzibar, Mauritius and Lamu

В продължение на повече от хиляда години островите в Източна Африка предоставят стратегически позиции по търговските пътища, свързващи Арабския полуостров, Европа и Индийския субконтинент. Португалски моряци, търговци от Оман, търговци от Гуджарати и колониите на Холандия, Франция и Великобритания се заселвали тук, за да отглеждат подправки и захарна тръстика, и да търгуват със злато, слонова кост и роби. Резултатът от тази сложна история е богатото наслояване на култури, изключително запазени в руините на Lamu от 15-ти век, наследството на Шираз от Занзибар, историческите домове от плантациите и креолската кухня на Мавриций. Град Ламу е най-старото населено място в Кения и има много общо със Занзибар. И двете са под формата на класически лабиринт, с многоетажни къщички, засенчващи тесни улички, претъпкани от занаятчийски работилнички за дърво, сребро, кожа и др. Това са тези вековни, живи традиции, които пътешествениците намират за най-възнаграждаващи. През януари Ламу празнува Мюлийския фестивал с поезия, музика и историческо шествие, а семействата на Занзибари се събират вечер, за да се насладят на сладки мандази (местен десерт). Любимата традиция на Мавриций е table d’hote, ястие с креолски деликатеси, като агнешко месо с канела, често сервирано с доза Séga (музикален стил, докаран на острова от африкански роби).

Най-добрият остров за природните чудеса: Madagascar and Réunion

Дори и за най-екстремните посетители на националните паркове, първобитните гори на Мадагаскар, драматичните върхове, изчезналите вулкани и каменните пустини са чуждоземно преживяване. Изстрелян като ковчег на Ной преди 160 милиона години, Мадагаскар следва един необикновен еволюционен път: 70% от фауната и 90% от флората са ендемични за острова. Веригите от планини се спускат по източното крайбрежие, докато 450-километровият коралов риф е петият по големина в света. Всичко това го прави гостоприемно място за биоразнообразие и една от най-големите дестинации за екотуризъм в света. На изток от Мадагаскар, френският остров Réunion предлага по-достъпно парче от същата природа, но с по-добро местно вино и инфраструктура за зареждане.Тук можете да се отпуснете в тлеещата калдера на Piton de la Fournaise  и каньона сред водопадите на  Cirque de Cilaos  и след това да се оттеглите в удобна къща за гости в  Saint Paul  или да лежите на плажа Saline les Bains.

    Най-добрият остров за нестандартни приключения: Madagascar, Comoros and Pemba

Никъде другаде на източното крайбрежие на Африка не можете да се докоснете до Мадагаскар. Изпъстрени пътища, импровизирани мостове и салове в реките правят приключението незабравимо. Пешеходната пътека в Parc National d’Andringitra е незабравимо преживяване, както и мащабът на железопътните маршрути по варовиковите върхове на Tsingy de Bemaraha ще тества нервите и издръжливостта на всеки авантюрист. И не само пейзажите премахват границите, но необичайни ритуали като famadihana, когато семействата изравят и "преобръщат" костите на своите роднини. Подобно уважение към предците се среща и на остров Pemba, където колонии от прилепи се намират в защитени гробища като Kidike. Най-слабо обитавани от всички са  Comoros Islands, където ислямските традиции остават силни сред островното население, произхождащо от африкански, малайски и арабски имигранти. Grande Comore е и местоположението на един от най-големите активни вулкани в Източна Африка, който последно избухна през 2005 г., създавайки зашеметяващ тъмен, пустинен пейзаж сред невероятно бели плажове и тюркоазени морета. Остров  Mohéli е едно от най-големите места за гнездене на костенурки в Източна Африка, където ви гарантираме, че ще видите костенурки, и можете да плувате с тях.

Най-добрият остров за бюджета: Zanzibar and Réunion

Леснодостъпните острови на Занзибар и Пемба предлагат възнаграждаващи гмуркания около офшорните атоли на Mnemba и Misali и в дълбокия канал Pemba. Настаняването също е достъпно за всекиго. В Занзибар има изобилие от качествено бюджетно настаняване в Kendwa, Nungwi, Paje и Jambiani, а градският транспорт е евтин и лесен за навигация - уличната храна е също вкусна и изобилна. Réunion е друга възможност, въпреки че островът е по-малко по-трудно достъпен. Там е законно да се настанявате безплатно в някой от националните паркове (само през деня трябва да скривате вашите палатки). Надеждният обществен транспорт обслужва всички основни туристически дестинации, водопроводната мрежа е безопасна за пиене и можете да хапнете, като пазарувате в местните френски магазини за хранителни стоки. Повечето от популярните забележителности на острова - вулкана, плажовете и трите циркуса - са безплатни.