+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Богата история, датираща от няколко хиляди години. Спиращи дъха плажове, разположени на 3500 километровата брегова линия. Оризови полета, сламени шапки, хаотичен трафик и кулинарни изкушения на всеки ъгъл. Това са само част от нещата, заради които Виетнам трябва да е следващата страна в списъка ви. Въпреки че туризмът във Виетнам се развива изключително бързо, все още има много кътчета в страната, където местната култура и традиции не са така комерсиализирани и те не отстъпват по нищо на други известни дестинации.

Нашето двуседмично пътуване започна в Ханой, столицата и втория по големина град в страната. Още от първите ни минути на Виетнамска земя бяхме изумени от липсата на каквито и да било правила за движение, от броя на мотоциклетите и още повече от броя хора, които могат да се поберат и возят – не веднъж видяхме семейства с по две деца и няколко чанти, придвижващи се на мотор из тесните улички на стария град. Като оставим тази лудница на страна, самият град е доста очарователен – пълен е с паркове и езера, а сред многобройните пагоди , едноколонната пагода е считана за най-красивата и символ на Ханой. Без съмнение, едно от любимите ни преживявания беше нощният пазар, който се провежда всеки петък и събота. Той предлага изобилие от всякакви стоки и сувенири, често изработени от местни жители, улична храна и неповторима атмосфера.

След Ханой се отправихме на север, към Сапа. Разположен високо в планината и близо до границата с Китай, градът е заобиколен от безкрайни оризови тераси и красиви гледки, които е трyдно да се опишат с думи. В този регион на страната все още живеят автентични местни племена, които се занимават със земеделие и животновъдство, голяма част от тях нямат електричество и мобилни телефони, но изглеждат щастливи и безгрижни.

Колкото и да не ни се тръгваше от Сапа, беше време да посетим едно от най-големите чудеса на природата – залива Халонг Бей. Този рай на земята се състои от близо 3000 малки островчета и скални образувания, като повечето от тях са необитаеми и недокоснати от човека. Един от най-добрите начини да се насладите на красотата на това място е да си наемете кану за няколко часа, за да разгледате отблизо някои от островите и задължително да видите залеза на слънцето докато го карате.  

Втората част от пътуването ни беше в южната част на Виетнам, където плажовете са безкрайно дълги, с бял пясък и кристално чиста вода. Прекарахме почти цяла седмица на един от най-южните острови, о-в Фукок. Макар и на пръв поглед да изглежда като място за морски туризъм , островът има свои забележителности като например насаждения на перли и черен пипер. На острова се произвежда също така и характерния рибен сос, който има силна, но приятна миризма. Важна културна забележителност е затвора-музей, който от времето на Виетнамската война е бил място за физически мъчения на политически затворници. Жестокостите извършвани по онова време за пресъздадени чрез снимки и миниатюри, които са силно въздействащи и тежки, но трябва да бъдат посетени. Всичко това прави острова идеалното място за почивка, но и за културни забележителности.

Ако още не сте убедени за екскурзия до Виетнам,може би трябва да спомена, че Виетнамското кафе е едно от най-добрите в света и това не е случайно, защото страната е втория по големина в света производител на кафе след Колумбия (да, Бразилия е едва на трето място). А забравих ли също така да спомена за страхотната храна като например супата Фо Бо и спринг ролс?