+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Поетът Rabindranath Tagore го описва като "сълза върху бузата на вечността"; Рудард Киплинг като "въплъщение на всичко чисто"; докато неговият създател, император Шах Джахан, казва, че Тадж Махал кара "слънцето и луната да пролеят сълзи от очите си". Всяка година туристите, които наброяват два пъти повече от населението на Агра, минават през портите, за да хвърлят поглед на това, което се смята за най-красивата сграда в света. Малко си тръгват разочаровани.

Тадж е построен от Шах Джахан като паметник на третата му съпруга, Мумтаз Махал, която умира раждайки 14-тото им дете през 1631 г. Смъртта на Мумтаз оставя императора толкова съсипан, казват дори че косата му побеляла за една нощ. Строителството на Тадж започва през следващата година; въпреки че основната сграда се смята за построена за осем години, целият комплекс не е завършен до 1653 г. Не дълго след завършването му, Шах Джахан е свален от престола от сина му Аурангзеб и е затворен в Агра Форт. През остатъка от живота си той можел само да наблюдава творението си през решетките. След смъртта му през 1666 г., Шах Джахан е погребан в Тадж Махал, до своята любима Мумтаз.

Общо около 20 000 души от Индия и Централна Азия работят върху сградата. Специалисти са доведени от Европа, за да произведат тези изящни мраморни екрани и pietra dura (мраморна инкрустация), направени от хиляди полускъпоценни камъни.

Тадж е обявен за обект на световното културно наследство през 1983 г. и днес изглежда почти толкова безупречен, колкото и когато е бил построен - макар че в началото на 20-ти век той претърпява огромен проект за възстановяване.

Влизане и информация

Бележка: Тадж е затворен всеки петък на всеки, който не посещава молитвата в джамията.

Тадж може да бъде достъпен през западната, южната или източната порта. Туроператорските групи влизат през източната или западната порта. Независимите пътници са склонни да използват южната порта, която е най-близо до Тадж Гани, основната зона за бюджетно настаняване, и обикновено има по-къси опашки от западната порта. Източната порта има най-късите опашки на входа, но това е така, защото бюрото за билети е неудобно разположено на 1 километър пеша в Шилпграм - един от най-лошите туристически центрове, управлявани от правителството. Има отделни опашки за мъжете и жените и на трите порти.

Камерите и видеоклиповете са разрешени, но не можете да правите снимки в самия мавзолей, а областите, в които можете да правите видеоклипове, са доста ограничени.

Ако пазите билета си от Тадж Махал, получавате отстъпки за вход при посещение на Агра Форт, Фатехпур Сикри, Гробницата на Акбар или Иматидад Уд Далах в същия ден. Можете също така да вземете аудиозапис с историята на Тадж Махал. Не са позволени чанти, които са по-големи от портмоне; в западната порта има свободно съхранение на чанти. Всякакви храни или тютюн ще бъдат конфискувана от охраната.

От южната порта, входът към вътрешната част е през много впечатляващ 30-метров червен пясъчник от южната страна на предния двор, който е изписан със стихове от Корана.

Вътре в основите

Декоративните градини са разположени по протежение на Mughal charbagh (формална персийска градина) - квадрат с водни течения, с декоративен мраморен фонтан в центъра. Когато фонтаните не са пуснати, Тадж е красиво отразен във водата.

Самият Тадж Махал се издига на мраморна площадка в северния край на декоративните градини, с гръб към река Ямуна. Неговата повдигната позиция означава, че фонът е само небето - майсторство на дизайна. След повече от три века, кулите не са съвсем перпендикулярни, но може би са проектирани така, че да се наведат леко навън, така че в случай на земетресение, те да се отдръпнат от скъпоценния Тадж. Червената пясъчна джамия на запад е важно събирателно място за мюсюлманите на Агра. Идентична сграда, джааба, е построена на изток за симетрия.

Централната Тадж структура е направена от полупрозрачен бял мрамор, издълбан с цветя и инкрустиран с хиляди полускъпоценни камъни в красиви шарки. Едно перфектно упражнение по симетрия, четирите идентични лица на Тадж се отличават с внушителни сводове, украсени с камъни, и цитати от Корана в стил на калиграфия, използвайки инкрустиран яспис. Цялата сграда е покрита с четири малки купола, обграждащи известния централен купол.

Непосредствено под главния купол е паметникът на Мумтаз Махал - сложна фалшива гробница, заобиколена от изящен перфориран мраморен екран, вдъхновен от десетки различни видове полускъпоценни камъни. Освен това, компенсирайки симетрията на Тадж, е паметната плоча на Шах Джахан, който е бил погребан тук с малка церемония от неговия узурпиращ син Аурангзеб през 1666 година. Светлината се допуска в централната камера чрез фино нарязани мраморни екрани. Истинските гробници на Мумтас Махал и Шах Джахан са в заключена стая в мазето под главната стая и не могат да се видят.

----

Вижте тук всички оферти --> https://luxutour.com/оферти?държава=индия&forecast=true