+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Сигурни сме, че знаете, че Националният парк „Yellowstone“ е най-старият парк, а Burj Khalifa е най-високата сграда в света. Но има и толкова други прекрасни места, за които рядко остава време.

Като пътешественици, ние често сме привлечени от редките и необиачйни приключения. Често преследваме най-доброто, най-дългото, най-бързото, най-старото, най-дълбокото, най-високото, най-запомнящото се пътешествие, което светът може да ни предложи. По-вероятно е да изберем „най“ вместо да останем вкъщи, затова и предполагаме, че вече сте посетили най-високата сграда или най-старият парк в света. Но има и едни по-малко разпознаваеми кътчета от света, които са все толкова прекрасни, представяме Ви пет от тях.

Най-дългият естествен мост, Китай

Този природен феномен е открит едва през 2009 година. Jay Wilbur, авиоинженер и основател на NABS (National Arch and Bridge Society), забелязал Xianren Bridge (в буквален превод означава „Мостът на Феите“) на сателитно изображение. През 2010 година, NABS препътували до Китай, за да измерят моста. Дължината му е 400м, 100м повече от всичко в известния Национален парк в Юта. Мостът е изграден от варовикови образувания, разположени в отдалечена част на югоизточен Китай, и са достъпни само от река Buliu (най-вероятно реката, която е образувала моста).

Най-дългата пешеходна пътека: The Great Trail, Канада

Най-вероятно сте чували за Pacific Crest Trail (PCT),  Wild, която по-късно става филм с участието на Рийз Уидърспун. Възможно е дори да сте прекосили част от пътеката от 2 650 мили, която се простира от Мексико до Канада. Но PCT бледнее в сравнение с наскоро завършената транс-канадска пътека. Географски наименуван, Великата пътека започва близо до Ванкувър, ветрове я отвеждат по целия път до Арктическия океан, обратно около Великите езера, и завършва на източния бряг на Newfoundland. Тя се простира на 14,913 мили и сега е най-дългата непрекъсната пътека в света. Последният раздел бе завършен през септември 2017 г., само два месеца след 150-ия рожден ден на Канада. По 20 километра на ден (средно разстояние, което пешеходците могат да изминат на ден) - Голямата пътека ще отнеме около 745 дни. Нямате две години, за да прекосите Северна Америка пеша? Отделете време да посетите поне част от тази величествена пътека.

Най-дълбокото езеро, Байкал, Русия

Никога не сте били в Източен Сибир? Ето и причина да промените това. Езерото Байкал е най-дълбокото континентално водно тяло в света и съдържа една пета от прясната вода на земната повърхност (около 5 500 кубични мили). То е почти три пъти по-дълбоко от езерото Кратер, което се намира в САЩ. Това е и най-старото сладководно езеро, образувано най-малко преди 25 милиона години. Големите цифри със сигурност са впечатляващи. Но има нещо, което ще Ви остави без дъх, и това е красивата гледка - чиста вода, скалисти острови и високи планини. Ето защо езерото Байкал е любимо място на Транссибирската железопътна обиколка. Лятно плуване или гмуркане в лечебните води на езерото се казва, че ще Ви донесе поне още пет години живот, а зимно посещение - истинско сибирско преживяване, пълно с каране на ски, шейни за кучета и риболов на лед.

Най-старото функциониращо Виенско колело, Австрия

Изобретено през 1893 година, Виенското колело е отговорът на САЩ за Айфеловата кула. Но за разлика от желязната лейди, разходите за подръжка на колелото стигнали само за 11 години. Въпреки това, наследството му е разпространено по паркове из целия свят, включително в един от най-старите увеселителни паркове в света, Prater Park, Виена. "Wiener Riesenrad" или "Vienna Giant Wheel" е построено през 1897, за да отпразнува 50-годишнината от управлението на император Франц Йозеф I над Австро-Унгарската империя, през 1897. Това го прави и най-старото Виенко колело в света.

Метрото с най-много спирки, MTA in NYC

Метро станциите могат да изглеждат като средство за край, но те също могат да бъдат дестинации сами по себе си. С общо 472 спирки, обслужващи 27 линии, MTA в Ню Йорк има повече спирания, отколкото всяка друга система в света. Шанхайското метро има само 337 спирки. Докато влаколюбителите могат да спират на всяка станция в продължение на няколко години, никой не е по-голям фен на MTA, отколкото Matthew Ahn of Ohio. През 2016 година, той поставя световен рекорд като посещава всяка една метро спирка за 21 часа 28 минути и 14 секунди. Сега това е забележителен начин да прекарате един ден в града.