+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Дългоочакваното продължение... Кои са останалите тайни кътчета от света, за които най-вероятно не сме и чували?

Най-бързият влак в действие: Fuxing Hao, Китай

Разстоянието от Пекин до Шанхай е 664 мили. Пътуването с кола ще отнеме около 13 часа, но благодарение на новия бърз влак, възможно е пътуването да приключи за малко повече от четири часа. Движейки се със средна скорост от 217 мили в час (и максимална скорост от 248), Fuxing Hao - което означава "съживяване" на китайски - е най-бързият влак-стрела в света. Когато е пуснат през 2017 г., Fuxing Hao е изпреварил другите модели на бързи влакове, включително японския SCMaglev и TGV на Франция, които са ограничени до 200 мили в час в работните часове (въпреки че в тестовете SCMaglev достига 375 мили в час). Удобството настрана, пътуването във Fuxing ще е истинско приключение.

Най-старият университет, Al-Qarawiyyin

Мнозина смятат, че най-старият университет в света е основан в Италия през 1088 г. Всъщност терминът "университет" е въведен със създаването на това училище, но първата в света институция за висше образование вече е била създадена в Мароко - 229 години по-рано. Въпреки че до 1963 г. официално не се присъедини към модерната университетска система, университетът Al-Qarawiyyin, открит през 859 г., и сега се счита за най-старата постоянно действаща образователна институция в света, както от световните рекорди на Гинес, така и от ЮНЕСКО. Дипломата на уникалната жена-основателка на училището и първата студентка, Фатима ал-Фихри, се пази в библиотека Ал-Каравийин (най-старата библиотека в света). Като традиционна мюсюлманска институция, университетът обгражда джамия, която се е превърнала в любима туристическа дестинация във Фес Медина. Докато само мюсюлманите могат да влязат в джамията Ал-Каравийин, струва си да спрете и да разгледате тази величествена сграда отвън. Не пропускайте да се разходите и в градчето, да се потопите в неговата магия.

Най-дългият плаж в света, Praia do Cassino, Бразилия

Не е тайна, че Бразилия е чудесна крайбрежна дестинация. Дългите 2,2 мили пясъчни брегове на Копакабана  привличат повече от два милиона посетители само на Нова година. Докато атмосферата със сигурност е оживена, тълпата може да Ви накара да копнеете за по-просторно място за слънчеви бани - и не е нужно да напускате страната, за да я намерите. Около 150 мили на юг от Атлантическия океан се намира Praia do Cassino или "Casino Beach", най-дългият плаж в света. Само на 15 мили от град Rio Grande do Sul, тази дълга брегова линия се характеризира (както повечето бразилски плажове) с мек бял пясък и постоянно слънчево време. Освен плуване, гмуркане и условия за сърф, винаги ще има достатъчно място и за плажен чадър.

Най-високата планина в света, Mauna Kea, Хаваи

Вероятно си мислите, че Еверест е най-високия връх в света. И ако съдим по височината на върха над морското равнище, ще сте прави. Но хималайският мошеник не е на върха на графиките във всяка мярка. На Хаваи, Mauna Kea, 33 500 вертикални фута, измерени от основата до върха, надминава Еверест с почти миля. Само с 13,796 от тези фута над морското равнище (в сравнение с 29 035 на Еверест), повече от половината от този пасивен вулкан се намират под повърхността на океана. Хавайската митология казва, че планината е дом на снежната богиня Poli'ahu (да, тя прави сняг на Хавайските острови, но само на най-високите вулкани).