+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Дългата история, изключителната архитектура, елегантните градини, вкусните рецепти, гостоприемните хора, удивителните пейзажи и забележителната дива природа правят Иран чудесна дестинация за разглеждане. Ако искате да пътувате с цел да намерите приятели, да видите невероятни плажове, да се насладите на магнетична архитектура, да усетите мистерията на пустините и да опитате вкусни храни, ето една от най-добрите възможности за пътуване до Иран.

 Противно на имиджа на Иран по медиите, Иран е една от най-добрите дестинации за посещение и дори месец не е достатъчен на човек, за да обиколи Иран и да се наслади на всичките му културни и природни забележителности. Тук представяме най-добрите съвети за пътуване до Иран и неща, които трябва да знаете за Иран, страната на непокътната природа и древна култура.

 Иран е много безопасно място за пътуване. Това е една от най-сигурните страни в региона и много туристи заявяват, че пътуването в Иран е много по-безопасно от пътуването в Европа. Враждебността към чужденците е рядкост и местните хора обикновено приветстват туристите с топли усмивки и отворени ръце. Иран е безопасен за самотни пътници и жени; обаче, тене бива да посещават отдалечени места сами и да избягват да ходят наоколо късно през нощта.

 Иранците са приятелски настроени и гостоприемни. Иранците почитат гостите. Те вярват, че туристите са техните гости и трябва да ги приемат по най-добрия начин. Когато пристигнете в Иран, ще ви посрещнат с топли усмивки. Някои хора биха ви предоставили добра информация за Иран и неговите традиции, някои могат да ви поканят на чай или дори да ви приемат в домовете си да опитате вкусните им персийски храни. Въпреки че медиите показват враждебно лице на иранците като хора, които мразят западняците и другите националности, иранците са много приятелски и гостоприемни.

  Иранците не са араби. Иранците са перси, а не араби. Тъй като иранците използват арабската азбука, някои могат да мислят, че те са араби, или те разбират арабския език, но иранците не са араби и говорят персийски или фарси. Въпреки това арабите като част от населението на Иран живеят в някои части на страната. 

 Пътуване до Иран с бебета / деца. Ако искате да пътувате до Иран с вашите бебета / деца, не се притеснявайте. Природата, храната, архитектурата, хората и други важни аспекти на пътуването ще бъдат удивителни и за децата. Освен това няма строги рокли за деца и те могат свободно да носят къси панталони или ризи без ръкави (за момичета това е за тези под 9-годишна възраст). Има и обществени съблекални за бебета и няма да бъдете подложени на стрес за това, че някъде да смените пелените на бебето. Във всеки случай, ако детето ви изисква количка или нещо друго, което ще ви е необходимо, докато пътувате, уверете се, че те са достъпни, защото някои хотели или къщи за гости може да пропуснат това, от което наистина се нуждаете

 Валута в Иран. Тъй като не можете да използвате кредитните си карти в Иран, трябва да донесете достатъчно пари в брой със себе си и да ги смените за риали (IRR), когато стигнете до Иран. Валутата в Иран е объркваща. Въпреки че риалът е основната валута, цените обикновено се споменават в томана. 10 риала са равни на 1 томан. Само трябва да сте наясно с разликата, но не се безпокойте, хората ще ви помогнат да разберете какво имат предвид, когато изразят цената на нещо. Иран е евтина дестинация, но не забравяйте донесете достатъчно пари, за да можете да се насладите на посещение на повече туристически атракции, да участвате в по-приключенски дейности, да ядете най-вкусните храни и напитки и да купите страхотни сувенири като сар и персийски килими за вашите близки.

 Мобилна SIM карта и мрежа в Иран. Нито една от SIM картите от други страни не работи в Иран, но има ирански SIM карти, които ви позволяват да се свържете с вашето семейство и приятели в чужбина и да ви осигури мрежа, за да получите достъп до информацията, която търсите. След това няма да имате проблем за мрежата; скоростта на мрежата се променя от едно място на друго и понякога трябва да имате търпение заради бавната скорост.

 Транспорт в Иран. Транспортните разходи в Иран са ниски за чуждестранните пътници. Лесно, евтино и удобно е да обиколите Иран и да се насладите на живописните му гледки и исторически съкровища. Можете да пътувате стотици километри между големите градове на Иран в климатизирани автобуси като платите само няколко долара. Железопътната мрежа също се разпростира в цялата страна. Линията Техеран - Горган е една от най-красивите железопътни линии на Иран и ще ви удиви с красотата на природата, която ще наблюдавате през прозорците на влака. В рамките на градовете можете да се възползвате и от различни транспортни възможности като таксита, автобуси, микробуси, велосипеди и метро - в някои големи градове.

 Най-доброто време за пътуване до Иран. Иран обхваща огромна територия и това води до различни климатични условия в различните региони. Иран е известен като страната с четири сезона. Това означава, че когато земята замръзва в северната част на Иран, има приятно климатично положение в южната част на Иран, или когато някои хора се наслаждават на ски в планината Алборц, някои могат да се насладят на пясъчно сафари в пустините на Иран. Ето защо трябва да определите защо искате да пътувате до Иран и какви дейности са приоритетите на вашето пътуване. Във всеки случай, ако искате да се възползвате максимално от пътуването си до Иран, най-доброто време е през пролетта, от март до края на май и през есента, от края на септември до края на октомври. През тези месеци не е нито прекалено горещо, нито прекалено студено и ще имате възможност да се възползвате както от културни дейности, така и от приключенски програми като трекинг, планинско катерене и каране по пясък.

Вкусете вкусни ирански храни. Иран е разнообразен в кулинарията. Персийските храни са микс от най-хранителните съставки, включително месо, ориз, зеленчуци, боб и подправки. Кебапите, яхниите и различните видове ориз (Chelow and Polo) са сред най-известните персийски ястия. При пътуването си до Иран опитайте традиционни персийски храни в ресторантите или в домовете на местните жители. 

Да, да, ирански тоалетни. Можете да намерите западни тоалетни в някои хотели и ресторанти, но по-голямата част от местата нямат западни тоалетни. След това се подгответе за крепостни тоалетни в Иран, които лесно можете да намерите навсякъде. 

Научете какво трябва да носят мъжете и жените в Иран. Иран е ислямска страна; тогава мъжете и жените трябва да носят дрехи по отношение на ислямските правила. Един от въпросите е "какво трябва да носят жените в Иран?" Жените трябва да носят забрадки и свободни туники, които обикновено са достатъчно дълги, за да покрият бедрата си и да имат дълги ръкави. Също така е по-добре да не носите панталони. Мъжете също трябва да избягват да носят къси панталони. За щастие, костюмите за обличане не са строги и скоро можете да свикнете с тях.

Алкохол в Иран. Пиенето на алкохол в Иран е забранено. Можете да мислите положително за това. Пийте други напитки в Иран, като Шарбат е Аблиму (сироп от лимон), Шарбат и Хакшир и Шарбат и Секанджабин Кихар.

 

Сега, когато имате съвети за пътуване до Иран и неща, които трябва да знаете, преди да пътувате, не се колебайте повече. Добавете Иран към списъка си за пътуване от 2019 г. и се подгответе за пътуването си до Иран.