+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Запътили сте се на екскурзия до Банкок? За да откриете очарованието на тази уникална култура, ето 15 съвета за това какво да видите и правите докато сте там. Разказва Петър Стоянов, основател на Luxutour.com

 1. Храната в Банкок

Може би едно от най-големите удоволствия, когато изследвате Банкок, е невероятната храна, която предлага градът. Докато една новопоявила се средна класа доведе до приток на нови експериментални ресторанти, любимите ми храни не се намират в менютата, а по улиците на самия град. Разходете се няколко пресечки в която и да е посока и ще започнете да забелязвате малки щандове, често белязани с чадър, за да пазят от следобедното слънце, предлагайки прости, но много вкусни ястия в движение. Езикът не познава граници, когато става въпрос за храна, и макар да не знам името на това, което поръчвам, знам, че е вкусно. Пиле, пресни зеленчуци и уникален асортимент от подправки се смесват, за да образуват хармония в устата. Ако основното хранене не Ви интересува, леките закуски са също толкова лесни за намиране. Любимата ми закуска е торбичка с прясно нарязан ананас, поднесен на шиш, за да се избегне кашата. Най-добрата част от насладата от тези деликатеси? Цената. Не само храната на улицата в Банкок е вкусна, но е и евтина и достъпна дори за най-малките бюджети.

 2. Тук-Тук и такситата

 Викането на такси или tuk-tuk може и да не стане лесно, ако сигнализирате с дланта си нагоре. Вместо това, дръжте ръката си с дланта надолу и я преместете бавно сякаш играете баскетбол. Когато хванете такси, уверете се, че индикаторът е включен, за да избегнете допълнително оскъпяване на цената. Най-добре е да сигнализирате на такси, което е в движение.

 3. Алеята на Буда в Банкок

Когато пътувам до ново място, обичам да имам основните данни на карта, време е да оставите картата на страни и просто да се разхождате. Прекарах три дни в Банкок, повечето от които прекарах в малките улички, пазарувах в занаятчийски и местни магазини и се качвах и слизах на Тук Тук, за да навигирам из пълния с канали, разтегнат град. В рамките на 10 минути от туристическия район на Големия дворец и на запад към река Чао Прая, която разделя Банкок наполовина, аз се скитах през някои улички, които ме водеха в Ратанакосинската област, със статуите на Буда по 10 метра. Уличките бяха тихи и се помещаваха стотици от тези златни статуи. Подадох глава в различни магазини и получавах топли усмивки от тайландците, които щателно боядисаха и изработваха тези светилища.

4. Транспорта около и в Банкок

Изглежда, че една от най-големите разлики между живеенето в един град и посещението му е качването в градски транспорт. За посетител, това е чудесен начин да почувствате ритъма на града. В Тайланд реших да пробвам всякакви видове обществен транспорт, които биха могли да имат: местни автобуси, автобуси между градовете, влакове, метро, ​​водни таксита, тук-тук и мотоциклетни таксита. Преходите с мотоциклет и поздравяването през трафика в Бангкок със сигурност беше от едно от най-вълнуващите ми преживявания, силно препоръчвам да се качите на "Скайтра". Като достигнете малко над нивото на улицата, е възможно да видите изцяло нов облик на града.

5. От Тайланд до Камбоджа

Все още ли не сме там ? Повечето пътуващи от Тайланд до Камбоджа вземат автобуса. Непознат за мнозина е местния влак, който ще Ви отведе от Банкок чак до границата на Поипет, Камбоджа. Вижте тайландската провинция, общувайте с местните жители, яжте прясна храна от продавачите във влаковете (пържен ориз с яйце, зелени парченца от манго с чили) и стигнете до вашата дестинация по един различен начин. Това е пет часово пътуване, което ще ви позволи да се почувствате като местен.

 6. Вземете си Джакфрут

В Банкок продавачите на плодове могат да бъдат намерени на почти всеки ъгъл. Докато ананасите и манготата със сигурност са доста вкусни, една вечер бях в настроение за нещо различно. Така че си взех няколко джакфрута за 20 бата. Тези момчета се намират на Сои 11 в района Раткатеви в Банкок.

 7. Яйца от костенурки

Добре, понички на дупки са най-близката храна, с която може да сравните тези неща. Това е честно десет пъти по-добро и напълно различно. Разхождайки се наоколо, ще видите улични търговци, които пържат "яйца от костенурки" и те може би не изглеждат много добре. Подсладено с кондензирано мляко, дъгообразно с лека, хрупкава текстура.

 8. Големият Буда на Ват Фи

Най-големият наклонен Буда в света се намира тук във Ват Фий, който сам по себе си е забележителен. Отвъд това има още много повече, за да разгледате и видите този красив скъпоценен камък, разположен сред многобройните храмове на Банкок. Основите на Wat Pho са съставени от няколко храма, в рамките на своето съединение отвъд мястото, където се намира наклоненият Буда. То също е дом на повече от хиляди образи на Буда. Многобройните стени и дворове са красиво облицовани със сложни статуи, достигащи до небето. Да стигнеш до Ват Фи е лесно. Взех оранжево такси близо до реката, като тичах и тръгнах към спирката. Таксито струва 15 бата, което се равнява на около 1 лев в България. Входната такса за Wat Pho беше 100 бата или 6 лева. От речния док е на около една улица разстояние и е лесно да се намери. Имах късмет в деня, когато реших да го посетя, тъй като имаше само няколко туристи, освен хората, които се кланяха.

 9. Разхладете се в Сонгкран

Тайландската Нова година се провежда през април,в един от най-горещите, сухи периоди на годината в Югоизточна Азия. Следователно не е изненадващо, че традицията за даряване на вода на старейшини и манастири и образи на Буда се е превърнал в яростна и радостна дръзка екстравагантност. И чужденците, и местните обикалят по улиците по време на тържеството. През вечерта морска и дива атмосфера дава път на карнавална среда с жива музика, продавачи на храни и много танци.

 10. Придобийте представа за "Изкуството на осемте крайника"

Английските футболни отбори като Манчестър Юнайтед и Ливърпул могат да бъдат широко почитани, но нищо не разпалва страстта на тайландските спортни фенове така както Muay Thai. Известно като "изкуство на осемте крайника", формата на битката се характеризира с използване на юмруци, лакти, колене, шипове и крака. Гледането на първенствата по Muay Thai в Банкок в двете главни зали на града Ratchadamnoen Stadium или Lumpini Stadium е несъмнено препоръчано. Турът се предхожда от церемония, при която боксьорите показват уважението си към своите треньори и спорта. Самите битки са еднакви, с виковете на комарджиите по трибуните, които проследяват често бруталните действия на ринга.

 11. Масаж за подмладяване на тялото и ума

Ако има едно нещо, което в Бангкок не е малко, то това са местата за масаж. Считан за един от най-характерните стилове на масажната терапия, nuat phaen thai е повлиян от традиционните медицински системи на Индия, Китай и Югоизточна Азия, както и от йога. Ползите са много и включват облекчение от заболявания, вариращи от астма и мигрена до щамове, синини и тревожност. Има стотици, може би хиляди места, където да получите приличен масаж в тайландската столица, но за високи степени на разтягане може да искате да разгледате Thann Sanctuary, награденото учебно разширение на базирания в Тайланд уелнес център.

 12. Разтегнете се с малко йога

От сутрешни пози в парка Lumphini до бутикови студиа, йогата е широко разпространена в Банкок и е един от най-добрите начини да се отпуснете и да се разтегнете. Всъщност, Йога Флай, амалгамация на йога, Пилатес и танц, където хамакът се използва за осигуряване и подкрепа по време на поза, всъщност са изобретени в тайландската столица. Препоръчителните студиа включват Абсолютна Йога и Йога Елементи.

 13. Гледайте тайландски футболен мач

Тайланд, както много други националности в региона, са луди по "футбола". Докато фанатизмът им е насочен към големите английски премиерни отбори, като Манчестър Юнайтед и Ливърпул, те все още могат да се захванат с доста оживена атмосфера при домакински мачове. Ако сте фен, опитайте се да го направите заедно с игри, включващи големи отбори от Банкок, като Muang Thong и Army United.

14. Свежи кокоси!

Обичам кокосовата вода и разбира се, най-добрият начин да я пиете е направо от кокоса. Какво е по-добро от това? Кокос с орхидеи. Това е освежаваща (и хидратираща) наслада, докато се скитате по улиците на Банкок.

 15. Плаващите пазари на Банкок

В столицата на Тайланд съществуват два свята - оживен, съвременен град и по-традиционен Банкок,в който може да преживеете неговите ароматни тамове и много плаващи пазари. По каналите на града животът се развива из пазарите, както е било в продължение на векове, тъй като търговците продават продукти и риба, сокове и нудъли от лодките си. Поръчайте няколко кнедли от минаващите лодки и след това преминете през сцената. Имайте предвид, че в Бангкок има два терминала за круизни кораби. Единия, за по-големите кораби, Laem Chabang, е на около два часа от столицата. Другия за по-малки кораби, включително "Azamara Club Cruises", Кхон Тоей, е в самия град.