+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Aрхипелагът, разположен в Северния Атлантически океан на около 570 километра от западния край на Африка, се радва на нарастващи посетители. Той е обявен за един от първите 18 места в CNN Travel, които да посетите през 2018 г.

 Оформени като огромна подкова, 10-те острова на Кабо Верде имат драматичен пейзаж, съчетаващ прекрасни плажове и внушителни вулкани, морски пристанища с гледки като на катричка.

 Културата на Кабо Верде е еднакво разнообразна - жизнена комбинация от африкански и иберийски влияния, с докосване на Бразилия и дори на морската Нова Англия (островите имат дълги и много силни отношения с бреговете на Масачузетс).

 Ето защо трябва да посетите островите.

 

Растеж в туризма

 Като се има предвид стратегическото му местоположение, Кабо Верде е бил жизненоважен за търговията с трансатлантически роби и основен участник в китолова през 19-ти век.

 След като получи независимостта си от Португалия през 1975 г., новосъздадената нация, която почти беше лишена от природни ресурси, първоначално се мъчеше да намери своето място. Като се има предвид дългата им история на самоувереност, беше само въпрос на време, докато местните намерят пътя си.

 При един от най-високите темпове на икономически растеж в Африка на юг от Сахара, Кабо Верде успя да намали равнището си на бедност с около 50% и да скочи от статуса на най-слабо развитите до тези със средни доходи в диаграмата на Световната търговска организация (СТО).

 Туризмът е един от основните двигатели на икономическия растеж. Това, което прави Кабо Верде толкова привлекателен, е неговото разнообразие.

 Много от островите се усещат като независима малка страна, някои са културно ориентирани, други, потопени в природата.

 

Различни острови

Sal и Boa Vista, с белите си пясъчни ивици, имат модерни морски курорти (като Риу, Мелия и Иберостар) и международното летище с директни полети до Европа.

Най-източните от островите Кабо Верде са мястото за слънчеви, морски и пясъчни ваканции.

 Фого, първичният остров, е древен пейзаж, обрасъл с потоци от лава, цинкови шишарки, черни пясъчни ивици и мощен активен вулкан.

 Сао Винсент, културната столица на архипелага, е място за писатели и художници, както и домът остров на Световната Beat суперзвезда Cesaria Evora, известен като "Barefoot Diva".

 В същото време някои от най-внушителните морски скали в света оформят остров Санто Антао, който е най-западната точка в цяла Африка и е магнит за хардкор трекерите и любителите на историята

 Има и Сао Тиаго, който е най-африканския от островите Кабо Верде, и дома на собствените си уникални музикални жанрове, Фунана и Финачан.

 Малкият остров Брава, известен със своите буйни градини и зелени пейзажи, някога е бил дом далеч от дома за китоловците от Нова Англия и родината на много от Кабо Вердейците, които живеят в Масачузетс днес.

 Островът Сантяго може да се похвали с половин милион жители на Кабо Верде, както и със своя столичен град Прая. Заедно с международно летище и дълбоководно пристанище, той се превръща в пристанище на избор за нарастващия брой круизни кораби, посещаващи архипелага.

 

Гостоприемство

 Въпреки множеството забележителности и дейности след появата на туризма, Кабо Верде остава място, където можете да се измъкнете от всичко.

 "За съжаление няма Wi-Fi", показва знак на английски език на входа на Caleta Bar & Restaurant на остров Санто Антао. - Говорете помежду си и се напийте.

 Креолският термин "Морабеза" означава "гостоприемство" или "доброта" към непознати, позоваване на факта, че островитяните от Кабо Верде излизат от пътя си да се усмихват, да ви поздравят на улицата и да накарат посетителите да се почувстват добре дошли.

Сравнително нови в туристическата игра, те показват малко от цинизма към туризма или двусмислеността на пътуващите, често намиращи се в други райски острови.

 Кабо Вердейците се гордеят с родината си и се стремят да покажат своята страна на посетителите.

  

Вулканични пейзажи

 Подобно на Хавайските острови и други геотермални горещи точки, Кабо Верде се слави с неговите вулкани и вулканични пейзажи.

Най-големият вулкан е Pico do Fogo, гигант от 3000 метра, който доминира на остров със същото име. Макар че последно избухна около 2014 г. до 2015 г., като унищожи едно от селата в калдерата, връхът се смята за достатъчно безопасен за срещата на върха и най-популярното пътешествие в архипелага.

 

Стил Морна

 Като една от люлките на звука на World Beat, музиката на Кабо Верде свързва африканските, бразилските и иберийските бийтове и хармонии.

Половин дузина жанрове са се появили на островите, включително морната, националната музика на Кабо Верде. Канадската певица Cesária Évora, която почина през 2011 г., е една от многото местни личности, които са постигнали световно признание.

 С годишния си карнавален и музикален фестивал, Mindelo на Сао Висенте е сърцето на островната музика.

 

Черни плажове

 Сахарските находища дават на двата най-източни острова (Sal и Boa Vista) невероятни бели пясъчни ивици, оформени от крайбрежни дюни и солни площадки.

В другата крайност са прекрасните черни пясъчни вълни на Фого и Санто Антао. Макар че на някои от по-уединените брегове може да няма много удобства на плажа, има много голям шанс, че вашата ще бъде единствената кърпа на пясъка.

 

Местна храна и напитки

Кабо Верде произвежда няколко вида местни напитки, включително изненадващо вкусни червени и бели вина, и грог. Въведено от Казимир, Comte de Montrond (френски аристократ) през 70-те години на ХХ век, лозята се отглеждат изключително в тъмната вулканична почва на остров Форго.

 Винопроизводителите в село Châdas Caldeiras произвеждат около 140 000 бутилки годишно, на което посетителите могат да се наслаждават на вулканът, който се издига на места като Casa Marisa Bodega.

 Междувременно островната кухня предлага микс от иберийски и африкански ястия, съставки и стилове на готвене.

Cachupa, националното ястие, е вкусна смес, която често съчетава царевица, бобови растения, ядки, имигранти и някакво месо или риба, вдъхновена от Африка.

 Свежите морски дарове тук са друг специалитет, докато сред млечните сладкиши са сладкиши от козе сирене, наречени "pudim de queijo" (козе сирене, обвито в сизал).

 

Улично изкуство и архитектура

Повече от 500 години културен синтез е дал на Кабо Верде богато и разнообразно архитектурно наследство.

 Стиловете варират от португалски колониални крепости и църкви до конични барове, изпълнени с вулканични камъни и колониални имения на сабрадидо, превърнати в музеи, бутикови хотели и ресторанти.

 Пълни с цветни сгради, островите са превърнали графитите в национална форма на изкуство, като общините приканват художници да украсяват стени и сгради.

 Някои от най-впечатляващите произведения могат да бъдат намерени в Ribeira Grande на Santo Antão и São Filipe на Fogo.

Фестивалът Sete Sóis Sete Luas, който се провежда в Санто Антао през ноември, разполага с уличен арт компонент, който допълва местната музика и храна.

 

Пътеки за преходи

 Все по-голям брой туристи се отправят към Кабо Верде заради силната топография, неподправените пейзажи и предизвикателните пътеки.

Маршрутите варират от еднодневен излет до върха на Пико до Фог до седмични пътувания през планинския гръбнак на Санто Антао. Сантяго, Сао Тиаго и Сао Николау островите също се хвалят с големи пътеки.

Един от най-драматичните маршрути е пешеходния път през върха на морските скали от Понта до Сол до Кружинха през скалното селище, наречено Фонтенас, основано от френски пирати, които корабокрушират наблизо.

 Докато Кабо Верде има само едно място, включено в световното наследство, Cidade Velha или "старият град" на Ribeira Grande, първият град в европейски стил, построен в тропиците, има много повече за списъка на ЮНЕСКО.

 Това включва историческия център на град Нова Синтра на Брава, кратера Salinas de Pedra de Lume на Сал и планинското сърце на остров Санто Антао, включително кратера Cova, буйната долина Пол и грандиозния каньон на Ribeira da Torre.

 

Круизи и водни спортове

 Круизните компании най-накрая са открили Кабо Верде.

 Място, заобиколено от тъмно синьо море, се очаква да има великолепни водни спортове, а Кабо Верде не разочарова в това отношение.

 С постоянен вятър от Сахара, остров Сал е център за уиндсърфинг и кайт сърфинг.

 Избрани за едни от най-добрите зимни водолазни дестинации в света от PADI, богатите атлантически води около островите са изпълнени с акули, костенурки, тропически риби и мигриращи китове.

 Доставчици като Scuba Caribe и Cabo Verde Diving предлагат редица подводни опции на островите.