+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Има само няколко емблематични атракции, съществуващи в света, които са синоним на страната, в която се намират - Айфеловата кула във Франция, Тадж Махал в Индия и Пирамидите в Египет, да назовем няколко. Бурж Кхалифа е един такъв блестящ паметник, който подобри статуквото на Обединените Арабски Емирства. 

Дубай е сред 20-те най-добрите туристически дестинации на всички времена. Downtown Дубай, отличното местоположение и домът на Burj Khalifa, най-високата сграда в света, е най-желаната постройка във всички ваканционни пакети в Дубай.

Имало ли е друга структура в съвременната история, която да е сравнима по мащаб, с Бурж Кхалифа? До известна степен със сигурност Burj Al Arab - първият седемзвезден луксозен хотел в света, също базиран в Дубай, и считан за архитектурно чудо. Но ако Burj Al Arab е архитектурно чудо, тогава възходът на Бурж Кхалифа отбелязва един от най-големите подвизи на инженерството, предприети от човека. И така, нека разберем как възниква това великолепно чудо на света ...

Бурж Кхалифа е много повече от просто най-високата кула в света. Това е националната емблема на напредъка и динамично развиващия се просперитет на Близкия Изток. Решението за изграждането на легендарен паметник от такъв мащаб възниква от далновидния лидер на Дубай, Негово Височество Шейх Мохамед Бин Рашид Ал Мактум, вицепрезидент и министър-председател на ОАЕ и владетел на Дубай, за да надмине "привидно невъзможните" граници от световна класа.

Уникалният дизайн на Burj Khalifa е това, което наистина го отличава. Изключителен конкурс за дизайн бе домакин на някои от най-уважаваните дизайнери в света преди финалния избор. Честта да се проектира най-високата кула в света бе връчена на офиса на Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM) в Чикаго, заедно с Master Developer Emaar Properties PJSC, една от най-големите компании за недвижими имоти в света. 

Архитектурата се основава на абстракция на цветята Hymenocallis, състояща се от три елемента, обхващащи централно ядро, които гениално пресъздават балансиране на законите на физиката. Бяха извършени редица тестове, за да се провери и установи устойчивостта на кулата - от тестване на аеродинамични тунели и тестове за устойчивост на температура до външни тестове за налягане, за да се осигури устойчивост при земетресения. 

Планът на сградата показва разнообразие от великолепни предложения, което го прави изключително търсен, смесен проект за развитие - от луксозни хотелски марки, до ултра луксозни резиденции, модерни развлекателни съоръжения, изключителни места за хранене и обществена обсерватория на кулата, всичко това е едно място. 

Бурж Кхалифа и нейният интериор са вдъхновени от местната култура, украсена с над 1000 произведения на изкуството от видни близкоизточни и международни художници, като отразява статута на сградата като световна икона. 

Успехът на този проект не се основава на петролните резерви, а на запасите от човешка креативност, талант и инициатива. Работата на фондацията започва през януари 2004 г., а в рамките на едва 1,325 дни Бурж Кхалифа стана най-високата свободна структура в света. В огромния проект участват повече от 12 000 професионални и квалифицирани работници и са необходими около 22 млн. човешки часа за строеж. Общо взето са използвани 330 000 кубически метра бетон, 39 000 тона стоманена армировка, 103 000 квадратни метра стъкло и 15 000 квадратни метра релефна неръждаема стомана. Цялото тегло на алуминия, използвано на Бурж Кхалифа, се смята за еквивалентно на това на пет самолета А380, а общата дължина на перките на носа от неръждаема стомана е 293 пъти по-голяма от височината на Айфеловата кула в Париж. Крайният резултат е наистина зашеметяваща структура, в сърцето на downtown Дубай. 

Разположен на внушителните 828 метра надморска височина с 200 плюс етажа, от които 160 са обитаеми, това е невероятно чудо. Разположена на ниво 148 е най-високата палуба за наблюдение на открито и откритата тераса, следвана от най-високия в света басейн на ниво 76, и At.Mosphere, най-високият ресторант на световно ниво на етаж 122.

Освен това, сградата има защитени световни рекорди за най-голям брой етажи, най-високият обитаем етаж, най-високата палуба за наблюдение на открито, асансьорът с най-голямо разстояние за пътуване и най-високият асансьор. 

Кулата също така е постигнала световен рекорд за най-високата инсталация на алуминиева и стъклена фасада, на височина 512 метра.

Поддържането на структура от такъв ръст е критична задача. Знаете ли, че водната система на кулата изисква средно 946 000 литра вода на ден, а в пиковите часове се изисква охлаждане, еквивалентно на това от 10 000 тона топене на лед? Също така има 18 специализирани машини и 36 обучени работници, предназначени за почистване на 24 000 прозореца на сградата. Като цяло това отнема общо около 4 месеца за почистване. Интересното е, че горещото и влажно време на Дубай, съчетано с процеса на охлаждане на сградата, създава кондензирана вода, която, когато се събира, е равна на капацитета на 200 басейна с олимпийски размери, годишно - идеална за използване в устойчиви практики. От гледна точка на потреблението на електричество, върховото потребление на кулата е 36mW, което е равно на около 360 000 крушки от 100 вата, работещи едновременно - това е тайната зад изключително осветената и най-висока структура в света.

Екскурзията до Дубай може да бъде едно ново невероятно приключение за вас! Впечатляващо, нали?