+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Здравейте, Петър!

Включвам се, макар и със закъснение, да споделя малко повече впечатления от новогодишното ни пътешествие.

Пътуването ни натам мина почти безпроблемно. Ryanair отмениха полета ни до Лондон, което не беше голяма изненада. Но сравнително лесно през онлайн чата им си сменихме билетите за следващия полет, който беше 2-3 часа по-късно. Така,освен че ни се съкрати вечерната разходка из Лондон, други последици нямаше. На следващата сутрин по план излетяхме за Барбадос. Изборът на Norse се оказа доста удачен. Единствените разлики с нормалнотарифните компании, които усетихме, са, че има само едно включено хранене (но на борда може да се закупят допълнително храна и напитки на нормални като за авиокомпания цени), както и че има по-малък избор от филми, музика, игри и прочие развлечения. Но това е повече от пренебрежимо предвид немалката разлика в цената дори спрямо Lufthansa или British.

Хотелът в Барбадос беше добър - спокоен, в колониален стил, съответно с интересна архитектура, интериор и детайли. Но едната ни нощувка там не беше достатъчна, за да можем да разгледаме, опитаме и да споделим впечатления от всичко, което предлагаха (басейни, масажи, ресторант и пр.). Но препоръчваме закуската да бъде в хотела – ние решихме да не закусваме там, да тръгнем рано сутринта на обиколка из острова и да хапнем някъде попътно, но се оказа невъзможно, поне за нас, да намерим заведение, което предлага храна преди 11 часа. Е, в Бриджтаун със сигурност има такива, но не и попътно по крайбрежието и по плажовете. 

Същия ден, привечер, се качихме на кораба. Aida покри очакванията ни, а някои дори надмина.

Каютата и банята бяха удобни, функционални и, учудващо, с достатъчно място за всичко необходимо. 

Що се отнася до клатенето – не е като въобще да го нямаше, особено в дните изцяло на море, когато бяхме далеч от суша. Но не беше кой знае какво и не ни е смущавало особено.

Може би, най-голямото предимство на Aida пред други, дори по-висок клас, компании е политиката им по отношение на храната и напитките. В цената са включени пет бюфет ресторанта с безалкохолни напитки, наливни бира и вино. Четири от тях предлагат закуска, която е почти еднаква във всички тях и, за съжаление, почти еднаква през различните дни. Но пък предлаганият асортимент е задоволителен, а и наличието на четири различни места за закуска помага да няма струпване на хора. Три от тях работеха на обяд, а за вечеря бяха отворени всички – един с предимно италианска кухня, един с азиатска такава, един, насочен към по-бързо хапване (бургери, пици, паста, хапки), както и един, в който всеки ден имаше различна тематична вечеря. Един от ресторантите беше отворен и през целия следобед, така че от рано сутрин до 1:30 часа вечерта винаги имаше къде да се хапне или пийне нещо без допълнителни разходи. Освен тези изцяло включени в цената храни и напитки, има и три а-ла-карт ресторанта (италиански, френски и немски) и три други заведения (за сандвичи/кроасани, за къривурст и за тапас), в които се заплащат само напитките. Посетихме и гурме ресторанта – също добър. 

Относно напитките, ние избрахме да не си взимаме пакет, което се оказа правилно решение. Всеки ден сме си поръчвали по 1-2 питиета на човек - предимно коктейли, както и по някое кафе, различно от еспресо. И въпреки че не сме се ограничавали, платихме по-малка сума спрямо пакета. Но пък и по принцип не сме от тези, които прекаляват. А и дните изцяло на море, които предполагат по-голяма консумация на борда, в нашия случай бяха само три. През останалите дни пък, на повечето брегови екскурзии се предалага достатъчно алкохол (да се разбира ром, естествено), че като се прибере човек, няма много останал капацитет за още. Което пък означава, че за други дестинации и при програма с повече дни на вода пакетът може и да не е толкова излишен. И още една подробност във връзка с напитките – оказа се, че всъщност няма или, може би, по-скоро не се прилага ограничение за напитките, които се качват на борда от спирките по маршрута. Не че сме купували кой знае какви количества, но със сигурност се прибрахме с повече от въпросния 1 л на човек - обратното би било скандално за този район J. При това алкохолът дори не беше задържан от персонала до приключване на круиза. 

Що се отнася до развлеченията на кораба, то повечето, очаквано, бяха насочени основно към немската публика – и като език, и като съдържание. Но имаше и някои никак нелоши попадения и почти всяка вечер - по нещо, с което човек да разпусне и да се позабавлява. 

Друго, от което се възползвахме, беше достъпът до интернет – срещу 15 евро за 24 часа се получава стабилна и бърза връзка на две устройства.

И последно за екскурзиите, предлагани от кораба… Те вече не са на немски и се осъществяват от местни агенции, на английски. Понякога имаше и представител на Аида, който да превежда най-същественото, в случай че имаше някой, незнаещ английски; а по-често просто придружаваше групата или правеше „рекламни“ снимки и видеа. Ние, обаче, бяхме само на няколко такива, тъй като повечето бяха малко „едностранчиви“ – включваха или само плаж/шнорхелинг/разходка с лодка, или само „сухоземни“ занимания, или само различни дегустации. Тъй като ние предпочитахме (доколкото е възможно в рамките на един ден) по-пълноценно разглеждане на островите, когато се възползвахме от тях, обикновено съчетавахме по една сутрешна и една следобедна екскурзия с различна „насоченост“. Но в повечето случаи си резервирахме „външни“ екскурзии от популярните сайтове и когато имаше възможност, си запазвахме индивидуални обиколки с опция за наш избор на местата, които да видим в рамките на деня. Да, финансово е по-неизгодно, но не и непосилно - малко по-скъпо от целодневна групова корабна екскурзия, например, но несравнимо по-добро като изживяване. А Барбадос, Кюрасао и Гваделупа разгледахме самостоятелно с кола под наем. 

Като цяло корабът си беше съвсем ок и както споменах, дори в някои отношения надмина неголемите ни очаквания. Разбира се, няма блясъка и всевъзможните глезотии на по-титулуваните компании, но пътуването беше достатъчно комфортно. За това допринасяше и максимално лежерната атмосфера на кораба, която дори кореспондираше с духа на дестинацията – не е необходимо спазване на часове или правене на резервации за храненията (освен за 2-3 специализирани а-ла-карт ресторанта); има достатъчно богат избор от места и неща за хапване и пийване, включени в цената, почти денонощно; няма изисквания за облеклото, освен на нудистката палуба Emoji.png; човек може да си вземе питие от някой бар и да го изпие почти навсякъде, където пожелае, включително в каютата си; както вече споменах, може да си купи и нещо от брега и да го консумира на кораба; възможно е и обратното – едното кафене предлагаше сандвичи, кроасани и плодове, които хората редовно си взимаха за „сушата“. Друго хубаво в нашия случай беше това, че на 6-7 от островите нямаше други кораби по време на нашия престой и то в този натоварен сезон (дали случайно, дали резултат от добро проучване и планиране на дати и маршрут от страна на Аида?). Не можем да преценим доколко незнаенето на немски би било пречка, но Аида би била много подходяща за туристи, чиито приоритет е не толкова лукса на кораба, колкото маршрута, както и такива, които предпочитат активното разглеждане пред мързелуването по палубите (каквито бяхме ние). Всъщност точно това беше и нашата причина да изберем тях – за нашите дати и продължителност на пътуване и за тази дестинация това беше компанията, която посещаваше най-много острови.

Въпреки че сме доволни от круиза и цялостното преживяване – беше точно това, което търсихме, круизите като цяло надали ще се превърнат в най-предпочитания начин за пътуване за нас (не че сме го и очаквали, де). Нито предлагат пълноценна почивка, нито пък пълноценно разглеждане на дестинациите по маршрута. А и цялата „масовка“, опашки по асансьорите в „час-пик“ и пр… Намираме ги обаче за много подходящ начин за повторно посещение на любими места, вече разгледани от-до, когато човек иска да види нещо все пак пропуснато или просто отново да се потопи за кратко в атмосферата им в съчетание с чара на един круиз (такъв не може да отрече, че все пак има). Както и за сравнително сходни дестинации в един район за набелязване на тези от тях, на които си заслужава да се отдели повече време в отделно пътуване (нашия случай). 

Такива за нас в най-голяма степен се оказаха:

-        Доминика: имахме чудесен ден там. Направихме индивидуален тур с местен гид. Гмуркахме се в Champagne reef, плувахме във водопади и в Titou Gorge (страхотно изживяване, което не трябва да се пропуска), обядвахме в местен ресторант, попътно опитвахме и разни други интересни нещица. Островът е сравнително по-див и „автентичен“, с много разнообразен релеф и природа и може да предложи доста разнородни приключения. Бяхме си набелязали също плаж с бял пясък (има и такъв на острова), езеро, река, но точно този релеф прави придвижването бавно (макар и живописно) и нямаше как да съчетаем и тези места с останалото. Така че имаме „материал“ за поне още едно ходене до там J

-        Антигуа избрахме да обиколим по цялото й крайбрежие с катамаран. Забелязахме някои доста добре изглеждащи плажчета и хотелчета за по-продължителна почивка, по време на която да разгледаме по-подробно острова. 

-        Кюрасао също доста ни се хареса – впечатляващи гледки по източното крайбрежие, хубави плажове на запад, добри места за шнорхелинг, достъпни направо от пясъка, риби (мнооого риби), морски костенурки, игуани и, разбира се, Вилемстад

-        Аруба също бихме посетили отново, за по-дълго. Заради плажовете и „животът“, който кипи в Оранестад. И въпреки вятъра…. И американците.

Събрахме много хубави спомени и от останалите места – запомнящи се гледки, бананов кетчуп и фъстъчен ром в Света Лусия, страхотен шнорхелинг в Доминикана, кактусов ликьор, фламинги и магарета в Бонер, „общителни“ маймуни, шоколад и сироп от индийско орехче в Гренада … и мноooго rum punch надлъж и на нашир по цялото Карибско море … И свръхбагаж навръщане в резултат на всичко изброено и не само.

С две думи – макар и да не са най-най-най нашето, круизите не са никак лошо нещо, а Карибите не са никак лошо място J И бихме повторили и двете някои близък или по-далечен ден.

С пожелание за весели празници и успешен остатък от годината!

Поздрави от двама ни!

Ивайла и Константин

Здравейте. С благодарност към Вас и Вашите партньори от Марбро турс за приказното преживяване "По пътя на коприната" в Узбекистан. Отлична организация, условия и програма. Специални благодарности на Росица Кирева и целия екип от Узбекистан!
Николинка Манчева
Здравейте, Лили!
Поздрави от София!
Преди всичко с този имейл искам да изкажа от името на цялото ни семейство нашите благодарности към Вас - за професионалото и мило отношение по време на подготовката на цялото ни пътуване, за вниманието и търпението, което демонстрирахте, както и за това, че се отзовахте на нашето обаждане по време на престоя ни там. Благодарим!
Препоръчваме горещо курорта, в който отседнахме - беше невероятно приключение за нас - изпълнено само с положителни емоции - на първо място срещнахме изключителни хора -  много добре подготвени и обучени, изключително внимателни и усмихнати. Впечатлени сме от добрата организация на целия процес по настаняване -  от момента на пристигането ни в Мале, до отпътуването ни.  Обслужването, чистота, атмосфера, предлаганите услуги бяха на много високо ниво, храната превъзходна.
На финала на моя имейл бих искала да Ви помоля за съвет как да процедираме относно застрахователната полица - знаете, че се наложи по време на нашия престои да ползваме медицинските услуги. Разполагаме с медицински документ и фактура, които прилагам в настоящия имейл
Благодаря предварително!
Сърдечни поздрави,
Ралица

Едно мечтано от мен пътуване вече приключи ,Виетнам и Камбоджа 25.03-05.04! Но спомените, които си създадохме са незабравими и неповторими.Всичко беше организирано безупречно и допълнителните изненади не включени в програмата!!Искрени Благодарности на най-добрия екскурзовод Любен!

Информиран, точен и коректен! Не пестеше време и енергия! Отлично подготвен, отговори на всички въпроси!
Благодарим му за загрижеността и топлото отношение!
Научихме много за историята на двете страни,показа ни красиви забележителности,разказа ни интересни легенди!

 

Благодарности!

Ива Иванова

Здравей, Лили, 
 
Извиняваме се за забавянето, но работните ангажименти ни награбиха веднага след нашето завръщане. :)
 
Със сигурност бихме искали да споделим своята позитивна обратна връзка относно нашето пътешествие:
 
- всички трансфери бяха повече от точни, изрядни и комфортни;
- и на двете места ни посрещнаха с коктейли и разхлаждащи кърпи докато изчакваме настаняването си; 
 
- Constance Ephelia ни допадна като резорт, двата плажа на територията му бяха с много чист и хубав пясък, но само единият беше с чиста вода; бихме го сравнили с Малдиви като тип затворен резорт-комплекс;
- Храната в бюфета беше много разнообразна и много, много вкусна; учуди ни, че нямаше много екзотични плодове като разнообразие, а единствено ананас, папая, диня и пъпеш; това, което не ни допадна е, че имаше много хора с много малки деца и съответно децата пипаха безразборно чиниите, храната и не видяхме някой да следи за това; също така основният бюфет-ресторант е тесен за капацитета на резорта и доста често имаше бутаници, предреждания, хората бяха доста нетърпеливи, въпреки че храна имаше в изобилие; 
- Резортът беше много тих в нашата част, с приглушена светлина навсякъде вечер, което си имаше своя чар, но ако се търси развлечения и силна музика вечер, то това не е мястото; Барът на плажа не работи след 6ч вечерта и съответно единственото място, на което можеш да отидеш след вечеря е основният бар покрай рецепция, който няма директен изглед към океана и доста рядко имат някаква програма, но дори и да има е доста празно и скучно като цяло; 
- В крайна сметка получих много вкусна торта сутринта на моя рожден ден и се бяха постарали;
- Резортът е подходяш повече за семейства с деца, за почивка и отдих, ако имаш късмета като нас да си далеч от семейните стаи с деца; 
- Спа центърът беше чудесен, има достатъчно място къде да се разхождаш както пеша, така и възползвайки се от шътъла; 
 
Втората спирка от нашето пътуване Le Duc de Praslin:
- Хареса ни повече от Constance Еphelia;
- Тихо място, дори и има парти на плажа, не се чуваше изобщо; 
- По-малък хотел, много близо до пристанището, което го прави удобен за придвижване, близо до най-известните им плажове и прочутата Valle de Mai, където успяхме да видим Coco de Mer, по-голямо лично отношение, собственикът минаваше всяка вечер през гостите и им отделяше внимание и бихме казали много по-мил персонал; 
- Самият хотел е много цветен, много арт, с много цветя, много поддържан, китно място с много светлини вечер;
-Храната беше отново невероятна, по-малко разнообразие, но напълно разбираемо за размерите на хотела; 
- Стаята, в която бяхме настанени беше просторна и много удобна, отново имах изненада за рд както в стаята, така и в ресторанта вечерта ; 
- Плажът към хотела беше много голям, барът-ресторант работеше непрестанно, имаше готина музика постоянно и гледката към океана беше винаги на наше разположение; 
- Присъствахме и на плажно парти, което беше доста мащабно и хора от целия остров бяха дошли, оказа се че веднъж месечно хотелът го организира и тук наистина се усещаше повече живот и забавление;
- Самият остров Праслин е много по-ненатоварен от към трафик и успяхме да си наемем кола и да обиколим и други плажове; също така е добра отправна точка и за третия остров La digue, до който успяхме да стигнем за не повече от 20 мин с лодка от хотела - там карахме колелета и успяхме да посетим най-известният им плаж; 
- Личното отношение отново го споменавам, защото всяка вечер ни оставяха по нещо сладко на леглото, както и ни подариха картина. 
 
Като обобщение, Сейшели много ни хареса, много е красиво, различно, има много зеленина, много комари хах, скатове, от които трябва да се пазиш и места, които да посетиш, както и много разнообразни плажове. Уцелихме чудесно време, само един ден валя през цялото време, хванахме тен и се върнахме с чудесни спомени и снимки :) 
 
Поздрави,
сем. Иванови

За пръв път пътувахме с туристическа агенция и сме изключително доволни от направения избор. Пътуването ни до Малдивите беше организирано повече от добре. Няма как да пропуснем да благодарим специално на Лили, която много ни помогна с полезна информация по всички въпроси и искаше да изпълни всичките ни желания. Имахме високи очаквания и благодарение на нея бяха надминати. Щастливи сме, че попаднахме на човек, който обича работата си и това си пролича във всеки детайл!

 
Мария Тодорова
Емил Тодоров

Благодаря ви за чудесните преживявания и незабравимите емоции. Отдавна не съм пътувала с такива прекрасни хора. Надявам се да ни съберат отново, в същия състав и то съвсем скоро. Желая ви здраве, да сте все така позитивни и забавни. 

Китай, Хонг Конг, Макао и Лантау 06.03.2024 г.

Весела Ташева

Здравей Поли 😊
Вече сме си в къщи. 
Всичко беше прекрасно! Там наистина е райят ;) Всичко беше идеално, нямахме никакви проблеми по организацията. Ризорта беше неворятен. 
 
Благодарим ви!! 
Отново доказахте, че сте истински професионалисти и си разбирате от работата! 
Удоволствие е да се пътува с вас!
До скоро! 
Яна Георгиева
Здравейте и за много години!
Бихме искали да изкажем нашите най-искрени благодарности за хубавата програма и добрата организация за посещението в Дубай.
И най-вече искаме да ви поздравим с избора на водач на групата в лицето на Исак-Александър Ханджиев - един изключително ерудиран млад мъж!
Освен че спазваше стриктно програмата, с внимание обгрижваше всички и не допусна никакви отклонения.
Очаровани останахме и от омайните му разкази за Дубай и Емирствата като цяло. Не пропускаше и поводи да подчертае българските традиции.
Още веднъж, нека бъде мирна и щастлива 2024 година!
До нови срещи!
С уважение,
Виктория и Илиян Петрови